З цукром треба боротися як з тютюном: комплексними законодавчими заходами на державному рівні, включаючи акцизи і заборони на адресовану дітям рекламу. Інакше епідемію таких хвороб, як ожиріння і діабет, не зупинити.

Такий основний посил п'ятисторінкового відкритого листа канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, міністрам її уряду і лідерів партій, оприлюдненого в Берліні 2 травня, повідомляє Deutsche Welle.

Лист підписали понад 1300 дитячих лікарів, 222 діабетолога і 58 професорів-медиків. До того ж його колективно підтримали 15 об'єднань медичних працівників та лікарняних кас.

Ініціаторами виступили Професійна асоціація дитячих і підліткових лікарів (BVKJ), Німецьке товариство діабетологів (DDG) і берлінська неурядова організація Foodwatch, що займається захистом прав споживачів у сфері продуктів харчування.

За місяць до цього, 4 квітня, Foodwatch представила в Берліні 100-сторінкове дослідження під назвою «Coca-Cola-Report», в якому стверджує, що найбільший в світі виробник безалкогольних напоїв через свою «безвідповідальну маркетингову і лобістську діяльність» несе «вирішальну частину відповідальності за епідемію таких хвороб, пов'язаних з харчуванням, як ожиріння і діабет 2-го типу».

Уряд ФРН на відкритий лист медиків поки офіційно не відреагував. Позиція ряду членів кабінету і, зокрема, міністра харчування і сільського господарства ФРН Юлії Клекнер від ХДС, партії Ангели Меркель, зводиться до того, що державі слід не наказувати населенню, що воно повинно або не повинно їсти, а посилено пропагувати здорову їжу і в цілому здоровий спосіб життя.

Однак в нинішню урядову коаліцію разом з блоком ХДС/ХСС входять і соціал-демократи. Експерт їх парламентської фракції з питань охорони здоров'я Сабіне Діттмар заявила 3 ​​травня, що податок на цукор є «дуже навіть придатним інструментом» і послалася на дослідження в Мексиці, згідно з якими, за її словами, такий захід допомагає в боротьбі із зайвою вагою.

Розкритикувавши міністерство харчування за прагнення «загальмувати процес», представниця соціал-демократів з великою часткою впевненості припустила, що податок на цукор все-таки буде введений в Німеччині, причому бундестагом нинішнього скликання. Іншими словами: в найближчі три роки.