Про суть конфлікту і як документ Нацбанку обмежує конкуренцію, в своєму блозі на НВ написала директор з правових питань Нова пошта Центр Інна Хомич. 

НБУ дозволив Укрпошті переказувати грошові кошти, а також брати участь у внутрішньодержавних і міжнародних платіжних системах. Для проведення цих операцій потрібно тільки отримати відповідну ліцензію.

Правління Національного банку України дозволило національним операторам поштового зв'язку, а в українських реаліях це єдиний суб'єкт – Укрпошта, здійснювати переказ грошових коштів за умови отримання відповідної ліцензії, а також брати участь у внутрішньодержавних і міжнародних платіжних системах.

Про це йдеться в постанові НБУ від 21.12.2017 №138 Про надання національними операторами поштового зв'язку фінансової послуги з переказу коштів. Ми вважаємо таке рішення неправомірним і протиправним, тому подали в суд позов про визнання Постанови нечинною.

Згідно з чинним законодавством, НБУ може видавати ліцензії на переказ коштів тільки небанківським фінансовим установам. Право НБУ надавати суб'єктам господарювання, які не є фінансовими установами, можливість надавати фінансову послугу з переказу коштів не передбачено законом.

Саме тому, на наше переконання, Постанова №138 суперечить закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг. Фінансові послуги повинні надавати тільки ті установи, для яких цей вид діяльності є винятковим. А відповідно до закону Про поштовий зв'язок національний оператор поштового зв'язку пропонує універсальні послуги поштового зв'язку. В реальності ж всі ми знаємо, що цим діяльність Укрпошти не обмежується: вона і пенсії доставляє, і господарські товари продає.

Для того, щоб отримати ліцензію на переказ грошових коштів, згідно із законом суб'єкту господарювання не потрібні ніякі додаткові нормативно-правові акти НБУ або іншого органу державної влади. Сама наявність постанови НБУ №138 – наочна ілюстрація того, що ситуація з Укрпоштою розвивалася не за стандартним сценарієм, і для неї зробили виняток.

На наш погляд, постанова №138 суперечить і закону Про платіжні системи та переказ коштів в Україні. Учасниками платіжних систем можуть виступати тільки банки і небанківські фінансові установи, але не суб'єкти господарювання.

Рішення НБУ автоматично ставить в дуже невигідне становище весь логістичний ринок і створює нерівні умови для ведення бізнесу. Виникає логічне запитання: чому національний оператор поштового зв'язку Укрпошта має право надавати всі послуги комплексно (поштову, кур'єрську, фінансову та ін.), а всі інші учасники ринку цього робити не можуть? Щоб здійснювати грошові перекази, Нова Пошта створила фінансову компанію Пост Фінанс. Інші оператори поштового зв'язку співпрацюють з фінансовими компаніями, а це додаткові витрати.

В цьому контексті ми навмисне не беремо до уваги такий пікантний факт, що на сьогодні жодному оператору поштового зв'язку, крім знову-таки Укрпошти, не дозволено здійснювати поштовий переказ. Згідно із законом іншим компаніям робити поштовий переказ не заборонили, але де-факто підзаконними нормативно-правовими актами реалізація цього дозволу заблокована.

Як національний оператор поштового зв'язку, який здійснює універсальну послугу і несе в зв'язку з цим соціальне навантаження, Укрпошта має монополію на здійснення деяких послуг. Це передбачено для компенсації збитків від надання економічно невигідних послуг.

Як розповсюджувач періодики державних і комунальних видань, Укрпошта має від держави ще одну преференцію – право орендувати державне і комунальне майно за 1 грн. Так, Укрпошта має найбільшу в країні мережу поштових відділень, але маючи зазначену вище можливість, утримувати її набагато простіше.

Резюмуючи наші основні мотиви для звернення по судовий захист, слід зазначити, що своєю постановою НБУ обмежує конкуренцію на ринку поштового зв'язку, оскільки надає можливість отримати ліцензію на грошовий переказ тільки одному учасникові ринку.

Ми боремося за рівні права всіх гравців ринку логістичних послуг і просимо суд визнати постанову №138 нечинною. Правила гри повинні бути однакові для всіх.