Про це повідомив регулятор.

Як зазначається, основним джерелом поповнення резервів протягом квітня, як і в попередні місяці, була купівля Нацбанком валюти на міжбанківському ринку.

Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало Національному банку можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцненню обмінного курсу гривні.

За підсумками квітня НБУ купив на міжбанківському ринку $326,7 млн. У тому числі $146 млн  – за інтервенціями за найкращим курсом, $80 млн за єдиним курсом, та $100,7 млн — на валютних аукціонах.

Нагадуємо, раніше «Мінфін» писав, що у ІІ кварталі 2018 року Національний банк має намір купувати до $10 млн на міжбанківському валютному ринку на день для нарощування міжнародних резервів.

Крім того, Національний банк продав $24 млн за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком становила $302,7 млн.

Також у минулому місяці до резервів надійшло 83,6 млн євро від розміщення Урядом ОВДП, деномінованих в іноземній валюті.

Водночас у квітні кошти з міжнародних резервів спрямовувалися переважно на здійснення платежів Уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

Сума цих платежів у квітні становила $127,4 млн. У тому числі $30,8 млн було сплачено для обслуговування ОВДП, деномінованими в іноземній валюті.

Читайте також: Нацбанк встановив обсяг валютних інтервенцій на день

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму $59,2 млн та інші операції на суму $11,3 млн.

В цілому, станом на 1 травня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,3 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Нацбанку.