Про це йдеться у повідомленні Фонду.

«Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Найпоказовіший із виявлених фактів – надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній «СЄПЕК». У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5 177,4 млн грн, у той час як оціночна вартість, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, становить лише 94,1 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, понад 97% усіх активів, включених до ліквідаційної маси ПАТ «Реал банк» – кредити, надані юридичним особам.

«На папері» вартість цієї групи активів сягнула 5 037,2 млн грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620 (!) разів меншою – 8,1 млн грн. Основна причина – укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Позичальники припинили виконувати свої зобов’язання перед банком понад чотири роки тому, на зв’язок з банком не виходять, на письмові запити не відповідають.

На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає 5 095,5 млн грн.

Повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо.

Загалом, за час здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного банку ПАТ «Реал банк» Фондом гарантування направлено 81 заяву до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків понад 7 226,9 млн грн.

Станом на початок квітня 2018 року вкладникам ПАТ «Реал банк» в межах виплати гарантованих сум відшкодування виплачено 523,9 млн грн. Із них за чотири роки виведення банку з ринку повернути вдалося менше 52,2 млн грн.

При цьому загальний акцептований реєстр кредиторів банку перевищує 2 346,4 млн грн.