Документи закріплюють наступні норми: скільки заклади отримають за обслуговування пацієнтів у другій половині 2018 року, як медустанови будуть укладати договори з Національною службою здоров'я України і як буде функціонувати електронна система охорони здоров'я, пише «Дело».

Тарифи

Постановою Кабміну закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта в 2018 році — 370 грн за людину в рік. Йдеться про пряму оплату від НСЗУ, які отримає медустанова за кожного пацієнта, підписав з ним декларацію.

У перехідний період протягом 2018 року медустанови будуть отримувати додаткове фінансування і за частину пацієнтів, які були прикріплені за територіальним принципом. Тариф на цих пацієнтів складе 240 грн на рік.

Крім того, певні коригувальні вікові коефіцієнти:

від 0 до 5 років — 4 посилання — 1 480 грн;

від 6 до 17 років — 2,2 — 814 грн;

від 18 до 39 років — 1 — 370 грн;

від 40 до 64 років — 1,2 — 444 грн;

65 років — 2 — 740 грн.

«Тепер керівники установ мають всі інструменти, щоб розрахувати, який дохід вони зможуть отримати з липня, і спланувати, скільки пацієнтів вони можуть залучити», — зазначив під час брифінгу Кабміну заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Електронні договори

Тепер є законодавча база, що дозволяє почати укладання договорів між Національною службою здоров'я України та медичними установами, які надають первинну медичну допомогу.

Документообіг між медичними установами та НСЗУ відбуватиметься виключно в електронному вигляді.

«Подавати заявки, підписувати договори, надання звітів про роботу та відповідно отримувати кошти від НСЗУ заклади будуть тільки через електронну систему охорони здоров'я. Гроші будуть перераховуватися щомісяця залежно від кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями конкретного закладу», — зазначив Олег Петренко.

Електронна система охорони здоров'я

Уряд прийняв постанову «Про затвердження порядку функціонування електронної системи охорони здоров'я».

Система «Електронне здоров'я» основний інструмент Національної служби здоров'я для електронного документообігу, оплата медичним закладам згідно з програмою медичних гарантій і збору статистичних даних в режимі реального часу.

Зараз в Системі реєструються медичні установи і лікарі для підписання декларацій з пацієнтами. Згодом функціонал електронної системи буде розширюватися: з'являться електронні рецепти і медичні карти.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram