Незважаючи на те, що зовнішній фон непоганий (ціни на ресурси зростають, а платіжний баланс і в 2016, і в 2017 році був позитивний), однією з важливих причин зростання курсу національної валюти залишається робота НБУ щодо обмеження інфляції.

На початку 2018 рік прогноз НБУ щодо інфляції за рік склав 8.9%, проте вже за січень-лютий споживчі ціни (до аналогічного періоду) зросли на 14.1%. Ключова причина — високий зріст цін виробників в минулому році (26.4%), який багато в чому пов'язаний з сумнозвісним Роттердам+ та іншими ініціативами уряду. Ціни виробників потроху переносяться на споживачів, що і розганяє споживчу інфляцію.

Тепер НБУ знову перейшов до збільшення облікової ставки: облікова ставка НБУ в кілька етапів зросла з 12.5% ​​в кінці жовтня 2017 року до 17% на початку березня 2018 року. Сама по собі облікова ставка не надає великого прямого впливу на економіку, проте за нею виросли і ставки за депозитними сертифікатами НБУ (останні операції проходили під ті ж 17%), за допомогою яких Національний банк залучає депозити у комерційних банків. Це дозволяє НБУ тимчасово пов'язувати вільну гривню, але збільшує вартість кредитування для всіх учасників ринку. Гривні в системі стає менше, а її курс — зростає (одночасно знижуючи зростання цін на імпортні товари)

Такими діями дійсно можна обмежити інфляцію, але від подорожчання кредитування і відсутності ресурсу страждає зростання економіки, а зростання курсу національної валюти погіршує платіжний баланс, замикаючи порочне коло.

Єдине, що може допомогти українській економіці вийти з цього кола — іноземні інвестиції, які прискорять економічне зростання і забезпечать стабільний приплив валюти в країну. Іноземні інвестиції же прийдуть в країну тільки в результаті реформ, які допоможуть істотно поліпшити інвестиційний клімат: суди, гарантія прав власності, дерегуляція та інші важливі елементи прозорого ринку.

Так і виходить, що не завжди зростання курсу національної валюти — це добре. Крім того, важливі реформи, які самі по собі далекі від курсу валюти, можуть надавати на цей курс дуже важливий (хоч і непрямий) вплив, адже запорукою сильної валюти може бути тільки сильна економіка, а ніяк не бажання забезпечити «долар по вісім» будь-якою ціною.