Минулого тижня звернулося двоє осіб (з Дніпропетровської області і Києва), практично з однаковим питанням: — «Анатолій, допоможіть! Не знаємо, що робити? Шукали квартиру в Києві, знайшли оголошення про продаж з відміткою «без комісійних», по телефону і на перегляді підтвердили, що без комісійних. А за півгодини до задатку, коли ми вже їхали в офіс агентства, нам подзвонив (з його слів) керівник агента і сказав про те, що нам доведеться ще платити комісійні. А, якщо ми відмовляємося, то квартира не для вас. Не знаємо, що робити? » — це в першому випадку.

— У другому випадку — приблизно така ж фраза про комісію, але після перегляду квартири.

Читайте такожКартонні стіни і двадцять сусідів на поверсі

Я трохи збентежений. З одного боку, є порада — не платити і посилати. Зробити скрін оголошення, в якому зазначено, що продаж здійснюється без комісійних і на зустрічі, коли буде власник прямо сказати — «Шановний власник, нам Ваша квартира підходить і ми готові її купувати, але через дії шахраїв, які помилково називають себе фахівцями по нерухомості, я не можу це зробити, так як вони вимагають у мене додатково дуже велику суму грошей ». І якщо власник згоден надалі працювати з покупцем безпосередньо, то посилати горе-агентів в пішу прогулянку по знайомих місцях з легким еротичним ухилом.

З іншого боку — ну що ж ви звертаєтеся, коли вже події понеслися галопом. І квартира підходить, і переплачувати не хочеться, і обман видно… Чим допомогти? Переконати не брати комісію?

Напевно, пора відкривати агентство із захисту прав споживача перед недобросовісними… блін, не знаю, як ЦЕ назвати.