Про це повідомив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

Він зазначив, що керівник НАК «Нафтогазу» подав не скаргу до ДФС, а відповідний позов у судову інстанцію. І на доручення президента України ДФС проводила перевірки щодо правильності та законності застосування штрафних санкцій до посадової особи НАК «Нафтогаз».

«Сьогодні така перевірка завершена, готуються відповідні матеріали, але паралельно питання є предметом розгляду в судових інстанціях, тому логічно було б дочекатись його результатів», — зазначив Продан.

Він повідомив, що рішення про застосування штрафних санкцій було винесене Енергетичною митницею ДФС на підставі отриманої доказової бази.

«Що стосується перемоги НАК «Нафтогаз» у суді з Газпромом, я особисто вважаю це великою перемогою, але якщо законодавство зобов’язує митницю приймати відповідні рішення – я не бачу іншого механізму, як можна діяти інакше. Митниця виконує безпосередньо норми законодавства. Сьогодні виникло питання в документі, або ж в правильності документу, який став підставою того, що даний об’єм газу був від «Газпрому» наданий НАК «Нафтогаз-України», — підкреслив Продан.

За словами очільника ДФС між фіскальною службою та НАК «Нафтогаз-України» триває конструктивний діалог, а всі крапки над «і» у цій справі розставить суд.

«Те, що газ поставлений в межі митної території України, ні в кого не викликає сумнівів. Це підтверджено відповідним документом, який було надано Енергетичній митниці ДФС «Укртрансгазом», що контролює транзит і транспортування газу», — підкреслив Мирослав Продан.

Тому, за словами очільника ДФС, на підставі інформації «Укртрансгазу» Енергетична митниця ДФС і застосувала до керівництва НАК «Нафтогазу» штрафні санкції за не відображення відповідних сум в митній декларації, яка оформляється при перетині газу через митний кордон України.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що держфіскальна служба надіслала главі НАК «Нафтогаз» Андрію Коболєву два персональні штрафи на суму 7 та 1,3 млрд грн.