Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Сьогодні відбулося засідання Вищої експертної ради при Раді Нацбанку, присвячене обговоренню нових підходів до системи валютного регулювання та валютного контролю в Україні. За його результатами Вища експертна рада ухвалила відповідні Рекомендації щодо підтримки законопроекту «Про валюту» (№8152)», - написав він.

«За цей час змінився спосіб суспільно-господарських відносин, кілька разів змінювався монетарний режим в Україні (від монетарного таргетування на початку 90-х років до нинішнього інфляційного таргетування), суттєво розвинулося підприємництво, у тому числі орієнтоване на зовнішньоекономічну діяльність. Природно, що сучасні економічні реалії потребують зовсім інших принципів як валютного регулювання, так і валютного контролю», - зазначив Данилишин.

За його словами, економіка та її інвестори очікують на лібералізацію на валютному ринку України, вільний рух капіталу та інших валютних цінностей.

Читайте також: Нацбанк оприлюднив проект закону «Про валюту». Документ

«Переконаний, що реформа валютного регулювання і валютного контролю сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні, прискоренню економічного зростання, а отже і створенню нових робочих місць та підвищенню добробуту населення. Тому сьогодні пропоную обговорити цю щонайважливішу тему та виробити відповідні рекомендації», - зазначав Данилишин.

Під час засідання члени Вищої експертної ради розглянули два законопроекти «Про валюту», які перебувають на розгляді у Парламенті України (№8152 та №8152-1).

Читайте також: Чурій щодо закону «Про валюту»: «Дозволено все, що прямо не заборонено». Відео

За результатами розгляду Вища експертна рада закликала ВР ухвалити проект закону «Про валюту», розроблений Нацбанком (№8152) та внесений президентом як першочерговий до розгляду.