Під оголошені в п'ятницю санкції США крутіше всіх потрапив Олег Дерипаска. Чому американці обрали саме його в якості першого хлопчика для биття серед сотень російських мільярдерів, гадати не будемо. Під санкції потрапив не тільки він, а й компанія РУСАЛ, якою він володіє на 50%. А ось тут вже можна і поспекулювати небагато. Абсолютно без зловтіхи. У бізнесі не можна зловтішатися. Просто подивимося факти.

Це не проста компанія. Не смітник і не роги з копитами для покупки яхт і будинків в Лондоні. Другий в світі виробник алюмінію з часткою 6.2%. Найбільша публічна компанія, акції якої торгуються на біржі. Серед її власників — не тільки «санкційні» Дерипаска і Вексельберг, але і Прохоров, і Блаватник, до яких у США, схоже, претензій поки немає. А крім того, англо-швейцарський сировинний конгломерат Glencore майже на 9%. Топ-10 зі списку найбільших компаній світу з річною виручкою $200 млрд. і ще десятки тисяч приватних інвесторів по всьому світу, що сумарно володіють 16.6% акцій. Все це не тільки не зупинило, але, напевно, було предметом ретельного розрахунку. Буквально по кожній позиції. Щоб всі інвестори зрозуміли. Російські активи токсичні. Щоб всі російські мільярдери зрозуміли. Не має значення твій розмір і частка на ринку, не важливі твої партнери, навіть якщо це абсолютно сторонні люди і дуже великі мультинаціональні компанії. Ти робиш щось не те, значить і ти, і вони всі будуть покарані.

Як буде розвиватися ця історія, подивимося. Активи РУСАЛ в США заарештовані і з цього ринку він піде. На розрахунки з контрагентами дали 2 місяці. У компанії близько $7.5 млрд. зовнішніх кредитів. За день торгів акції впали на 50%. Значить вже напевно наступили маржін-колли і кредитори зажадають або додаткові застави, або припинять кредитування. Компанія попередила про можливий технічний дефолт.

Не думаю, що справа дійде до банкрутства. РУСАЛ в рік продає продукції на $8 млрд. і є одним з базових російських підприємств. Перекредитуюся в російських банках. Але це сигнал для інших російських компаній, які сумарно повинні на зовнішньому ринку гігантську суму 350 млрд. дол. І не тільки для російських. Кого обирати в партнери, кого кредитувати. Кого, нарешті слухати, коли говорять дорослі дядьки, а кого і не дуже.