Останні події в російсько-американських відносинах мають дуже велике значення для російської економіки і фінансових ринків. Можливо, в минулі вихідні була пройдена точка неповернення. Санкції фактично руйнують акціонерний капітал одної з найбільших російських публічних компаній — «Русала». У список SDN, що означає повну ізоляцію від фінансової системи США, внесені сім російських підприємців з сумарним статком $ 36,7 млрд., світовий алюмінієвий лідер UC Rusal і група En +, яка встигла провести IPO в Лондоні в кінці минулого року, а також керівники «ВТБ», «Газпромбанку» і «Газпрому».

Всього до списку санкцій додані 24 людини і 14 компаній. Активи фізичних і юридичних осіб зі списку SDN підлягають блокуванню в американській юрисдикції, громадянам і компаніям США не можна вести з ними бізнес; крім того, фізособам забороняється в'їзд в США. Але прийнятий в минулому році закон CAATSA робить становище росіян, що потрапили в список SDN, ще більш важким: тепер США стежать за операціями таких осіб по всьому світу і готові карати їх помічників з будь-яких юрисдикцій.

Отже, «Русал» — це компанія, загальний розмір боргу якої на кінець 2017 року складав $8,5 млрд., чистий борг — $ 7,6 млрд. EBITDA (операційний прибуток + амортизація) холдингу в минулому році — $2,1 млрд. Цифри, скажімо так, не дуже. Найбільш ймовірно, що рано чи пізно відбудеться націоналізація компанії. Питання тільки в тому, хто наступний ?! Удар може бути завдано по будь-якій російській компанії, включаючи «Сбербанк» і «Газпром». «Сбербанк» — це основні вклади громадян, «Газпром» — це бюджет.

Чим може відповісти Росія?! Арсенал заходів відомий. Націоналізація активів американських компаній в Росії і, головне, мораторій на виплату зовнішніх суверенних і корпоративних боргів. Рішення Володимира Ілліча Леніна виявилися дуже затребувані, через сто років. Як наслідок, можуть бути заморожені російські інвестиції в американські суверенні облігації. Якщо, звичайно, їх не продати вчасно.

У Кремля складний вибір. Йти на загострення з точки зору економіки дуже не бажано. Однак якщо промовчати, Вашингтон це сприйме як слабкість. «Якщо, вибираючи між ганьбою і війною, ви вирішите вибрати ганьбу, то спочатку отримаєте ганьбу, а потім війну» -про це говорить загальновідомий афоризм і історичний досвід.

Ну і звичайно, глобальна криза не за горами. Бульбашка на американському ринку акцій може луснути в будь-який момент: ймовірність цього останнім часом сильно зросла. І не факт, що нову кризу без серйозних втрат переживуть самі США і їх союзники в Європі.

У будь-якому випадку купувати російські акції ще поки рано.