ПриватБанк починав з малого. Як стверджував екс-голова його правління Олександр Шлапак, шлях цього гіганта починався в 9 кабінетах, орендованих в гуртожитку. Його перший голова — Сергій Тігіпко — тоді їздив в банк на «Москвичі», який йому подарували власники нового проекту.

Через 26 років ПриватБанк розрісся до дивовижних масштабів. Його історія — неймовірна та насичена подіями. На честь дня народження банку, «Мінфін» вирішив згадати 8 головних віх розвитку «зеленого» монстра.

Народження легенди

ПриватБанк з'явився через рік після того, як Україна отримала довгоочікувану незалежність. Рівно 26 років тому — 19 березень 1992 року — Національний банк зареєстрував Приват та видав йому ліцензію.

Засновниками банку також стали двоє тоді ще мало відомих українських бізнесменів — Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Вони володіли банком до самої його націоналізації в грудні 2016 року.

З моменту створення й до 1997 року головою правління ПриватБанку був Сергій Тігіпко. Після відходу з Привату, Тігіпко створив власну мережу фінустанов. Зараз йому належить три банки: Таскомбанк, Универсалбанк й ВіЕс, який недавно вирішили приєднати до Таскомбанку. А після націоналізації найбільшого банку країни група приватовських IT-шників, на чолі з Олегом Гороховським та Дмитром Дубілетом, створила на базі Універсалбанку перший український банк без відділень — monobank.

Читайте також: Як може розвиватися надалі банківський бізнес Сергія Тігіпка

Після Націоналізації Приват очолив Олександр Шлапак. А в лютому 2018 року головою правління банку став Петро Крумханзл.

Приват 24

Технологічність — головна «фішка» ПриватБанку. Саме завдяки їй фінустанова зуміла завоювати таку широку популярність серед українців. Інтернет-банкінг Приват24, що з'явився в 2001 році, — вершина технологій.

Фактично ніхто з конкурентів так й не зумів перевершити Приват24. За швидкістю роботи, зручності та функціоналу з ним може позмагатися хіба що інше дітище екс-приватовців — monobank.

Кримські втрати

ПриватБанк — найбільший банк країни. За даними НБУ, на кінець 2017 року його мережа була другою за розміром після державного Ощаду — 2243 відділення.

А ось в Криму, до його анексії Росією, Приват був абсолютним лідером — там налічувалося 337 його відділень. Але як і іншим українським фінустановам, Привату довелося покинути півострів.

Всі відділення ПриватБанку перейшли під контроль Фонду захисту вкладників (російський аналог ФГВФО). Сам банк назвав це рейдерським захопленням та подав позови в кілька судових інстанцій, включаючи Стокгольмський та Гаазький арбітражі. Суми позовів перевищують $1 млрд.

Судові розгляди тривають досі.

Націоналізація

Після військової агресії Росії та економічної кризи 2014 року, НБУ «закручував гайки». Регулятор зажадав показати реальних власників банків та надати справжні дані про кредитні портфелі.

Саме в цей момент стали очевидні проблеми найбільшого банку країни. Фінустанова постійно просила відстрочки в докапіталізації. По ринку поповзли чутки про його націоналізацію, вкладники масово забирали свої гроші з Привату.

18 грудня 2016 року НБУ, який на той момент очолювала Валерія Гонтарєва, прийняв історичне рішення — націоналізувати ПриватБанк. З такою пропозицією регулятор звернувся до Кабміну, й в уряді його підтримали. В результаті Міністерство фінансів виявилося монополістом на банківському ринку — частка активів підконтрольних йому банків на кінець 2017 року становила 55% в загальному обсязі активів банківської системи.

Верховна Рада навіть прийняла президентський законопроект про гарантування державою 100% вкладів фізичних осіб в держбанках (в тому числі й Приваті). Але у президента так й не дійшли руки підписати цей документ.

Головна причина націоналізації Привату — інсайдерські кредити. У Нацбанку підрахували, що їх загальний обсяг перевищував 184 млрд грн, або 97% кредитного портфеля юросіб фінустанови. Новий власник Привату — держава — визнала їх дефолтними й безповоротними. Пізніше це підтвердив аудит, проведений компанією Ernst & Young.

Під ці кредити довелося формувати величезні резерви. Щоб залатати таку «дірку», держава виділила понад 184 млрд грн або близько 7% від ВВП країни. Докапіталізували банк за допомогою ОВДП, за якими ще довгий час доведеться платити відсотки. Так що остаточна вартість націоналізації буде набагато більше.

І в Нацбанку, і в уряді стверджували, що уникнути націоналізації було неможливо. Тільки виплати вкладникам з Фонду гарантування могли перевищити 80 млрд грн — це майже стільки ж, скільки ФГВФО сумарно виплатив після виходу з ринку 90-та банків. І це тільки верхівка айсберга. Насправді, витрати на докапіталізацію — плата за стабільну роботу фінансового сектора. Банкрутство банку могло б привести до колапсу банківської системи.

Зниклі $5,5 млрд

Після націоналізації, НБУ найняв міжнародне детективне агентство Kroll, щоб визначити справжню причину проблем в ПриватБанку. Через два роки детективи надали детальний звіт. У ньому стверджується, що до націоналізації в Приваті прокручували масштабні шахрайські схеми. Видавали свідомо неповоротні кредити пов'язаним особам, виводили й «відмивали» гроші. Надавали «липову» звітність.

Все це відбувалося на протязі десятка років під самим носом у НБУ. В результаті банку було завдано збиток у розмірі $5,5 млрд. Як заявила Валерія Гонтарєва в своїй прощальній промові у Верховній Раді, $5,5 млрд — це 33% всіх депозитів фізичних осіб і майже 40% монетарної бази країни.

НБУ пообіцяв використовувати дані детективів як доказ в судах проти екс-акціонерів банку. Останні, звичайно, не визнали своєї провини. Коломойський і зовсім заявив, що ніякого розслідування Kroll не існує, а висновок слідства — свідомо недостовірна інформація, що порочить честь, гідність та ділову репутацію бізнесмена. Він також планує звернутися з цим питанням до суду.

Державний підхід

«Мінфін» вирішив придивитися до того, що встиг зробити новий власник.

За підсумками минулого року Приват став абсолютним «чемпіоном» за показником збитку — 22,9 млрд грн. Причина все та ж — непрацюючі кредити. Всього за 2017 рік держбанк відправив в резерви 20 млрд грн. Але в цьому році картина вже трохи краще: до середині лютого Приват встиг заробити прибуток понад 2 млрд грн.

Технологічність — коник Привату. Але це не заслуга держуправлінців. Велика частина сервісів, які надає найбільший банк, були придумані і впроваджені задовго до націоналізації.

Мабуть, єдине, що можна виділити — співпраця з Google Pay. ПриватБанк першим впровадив NFC-оплату через популярний мобільний додаток. Правда, Приват недовго користувався ексклюзивом. На даний момент ще 7 інших фінустанов дозволяють оплачувати товари й послуги через Google Pay: Ощадбанк, UKRSIBBANK, ПУМБ, Банк Південний, Таскомбанк, monobank і Альфа-Банк.

З інших заслуг Привату також можна відзначити впровадження QR-квитків, які дозволяють оплачувати проїзд в громадському транспорті за допомогою платіжних карт.

Але в банку обіцяють не здавати позиції. На своєму першому брифінгу новий глава Привату Петро Крумханзл пообіцяв, що постарається «утримати банк як один з найбільш інноваційних на ринку і в Європі».

У чому точно досяг успіху банк за останній час, так це у впровадженні комісій. Наприклад, з карти Універсальна тепер просто неможливо забрати будь-яким чином свої гроші, не наштовхнувшись на додаткові платежі. Комісія за зняття коштів була і раніше, але плата за переказ — це новинка. Грошовий переказ з Універсальною на карту іншого українського банку обкладається комісією в 0,5% (мін 5 грн.). Стільки ж доведеться заплатити і за переказ на Приватівську Карту для виплат. А якщо це нецільове поповнення, банк стягне ще 0,5% комісії за зарахування грошей.

Також держуправлінці прибрали одну з головних переваг онлайн-банкінгу — можливість цілодобового обміну валюти через Приват24.

Цифри про Приват

ПриватБанк — найбільший банк України. Це підтверджують й цифри, особливо в роздрібному сегменті.

«Приватні» цифри*

Стаття Кількість Відсоток від загальної кількості по банківській системі
Депозити фізосіб 168 млрд грн 35%
Депозити юросіб 40 млрд грн 9%
Всього активів 491 млрд грн 27%
Активні платіжні картки 19,5 млн 56%
Банкомати 20 564 одиниць 55%
Терминали 145 064 одиниць 58%
Відділеня 2 243 одиниць 24%

*Дані НБУ на 01.01.2018

Майбутнє

Держава не збирається довго залишати у власності ПриватБанк. Згідно зі стратегією розвитку держбанків, продати найбільший банк країни планують до 2022 року. Імовірно — міжнародним інвесторам.

До цього моменту Мінфін планує збільшити частку Привату на роздрібному ринку, активізувати роботу з МСБ і активніше залучати корпоративних клієнтів.

Але перед продажем ПриватБанк повинен вирішити одну зі своїх найголовніших проблем — позбутися від непрацюючих кредитів. Правда, в стратегії не йдеться, яким саме способом Приват повинен це зробити.