Перевищення валютної пропозиції над попитом буде знову сьогодні тиснути на курс, що може знову обвалити долар істотно нижче психологічного рівня в 26 гривень.

Причин декілька, але ось головні:

1) Розміщення Міністерством фінансів ОВДП у вівторок змусить нерезидентів активно продавати валюту в період з понеділка по середу для забезпечення гривнею потенційних обсягів покупок цінних паперів держави;

2) Після чотирьох днів свят, з яких 8 і 9 березня були робочими днями в ЄС і США, сьогодні буде зарахована валютна виручка нашим експортерам за цей період. Це призведе до стрибка обсягів обов'язкових продажів на завтрашніх торгах і в поєднанні з активністю нерезидентів перед аукціоном Мінфіну призведе до істотного перевищення пропозиції над попитом, що буде обвалювати котирування. Це розуміють і покупці валюти, і продавці — тому перші будуть активно грати «на пониження», другі — поспішатимуть з укладенням угод, що зробить їх поступливими по курсу. Час працює на гривню -і це психологічно формує настрій міжбанку на здешевлення валюти;

3) Масова здача населенням валюти перед 8 березня на фоні низького попиту зробила свою справу — готівковий ринок також налаштований грати «на пониження»;

4) Низька ліквідність в банківській системі -на ранок понеділка коррахунки банків впали до 39,2 млрд гривень, що не дає можливості спекулянтам намагатися розгорнути тренд на ринку і знову змушує їх працювати тільки в форматах «в дві сторони» та «на пониження». І неважливо, що частину коштів банки розмістили перед святами в короткострокові депозитні сертифікати НБУ і сьогодні ці ресурси повернутися в систему — тренд на падіння валюти сформований, а ринок зазвичай інертний.

«Мінфін» чекає 12 березня обсяг операцій на валютному ринку в межах до 420 млн доларів при укладенні до 560 угод з продовженням падіння котирувань на міжбанку в межах коридору 25,80-25,95 гривень. Нацбанк знову буде викуповувати  надлишок долара на міжбанку.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,15 і продаж 26,20-26,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,22 гривень та продаж 25,98-26,38 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час і ми, виходячи з ситуації на ринку - знижуємо основний поріг опитування до 26 гривень з понеділка. За старою шкалою (опитування проводилося перед вихідними) думки були наступними:

61% респондентів вважали, що курс Нацбанку буде нижче 26,50 гривень, 39% не виключали його повернення до рівня понад 26,51 гривень.

67% респондентів були впевнені, що ринковий курс міжбанку буде нижче 26,50 гривень. Але третина ще припускала його швидке повернення до рівня вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram