У чому відмінності в політиці двох регуляторів, в своєму блозі на НВ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

У них інфляція і у нас інфляція

Навіщо підвищує ставку ФРС? Тому що американська економіка зростає, зайнятість населення близька до максимальної, зарплати збільшуються, в результаті, на горизонті маячить інфляція. Десь на рівні 2.1%.

Навіщо підвищує НБУ? Цілі такі ж, як і у американців – боротьба з інфляцією. Тільки у них інфляція на тлі економічного зростання, а у нас – на тлі передвиборного підвищення зарплат і пенсій, повільного зростання економіки і відсутності розуміння у відносинах з МВФ.

Читайте також: Коли чекати на нову рецесію

Сьогодні офіційний прогноз інфляції від НБУ, на кінець 2018 року, становить 8.9%. При цьому, на кінець січня інфляція досягла 14.1%, в річному вимірі. Це багато! Чому ж прогноз такий оптимістичний? Напевно, не хочуть засмучувати нас перед виборами. А може, самі себе умовляють, що все розсмокчеться.

Вони чхають, а у нас пневмонія

Судячи з риторики ФРС і прогнозів аналітиків, до кінця року ставка у США повинна досягти 2.0% — 2.25%. В принципі, ніякої катастрофи немає, абсолютно прийнятний рівень, до речі, нижче історичного середнього. Просто останні роки практично нульових ставок і дешевого капіталу привчили інвесторів жити в млості, ось вони й переймаються.

Чого до кінця року планує досягти НБУ, ніхто вголос не говорить. Думаєте, що це змова мовчання або велика державна таємниця? Та ні, швидше за все, просто ніхто достовірно не знає, які блискучі ідеї можуть виникнути в головах наших державних діячів, що вже активно вступили в передвиборний процес. Хто ж може передбачити, скільки ще передвиборних подарунків буде роздано щедрою державною рукою? І НБУ в цьому сенсі не позаздриш. Важко стримувати інфляцію, коли на сусідній вулиці роблять все можливе, щоб надати їй прискорення.

Чому ми засмучуємося?

  • Уповільнення економіки. На відміну від американців, ринку цінних паперів у нас практично немає, і знецінення інвестиційних портфелів нам не загрожує, через їх відсутність. Але ніяка економіка ще не навчилася жити і розвиватися без кредитів, а підвищення ставки, та ще й таке стрімке, зробить їх значно дорожчими. У свою чергу, це ще більше сповільнить і без того ледве живу економіку.

Читайте також: Як Україна буде розраховуватися з кредиторами

  • Додаткове навантаження на бюджет. Кредити стануть дорожчими не тільки для населення. Теоретично, прибутковість ОВДП теж має зрости і державному бюджету стане все важче справлятися з обслуговуванням боргу.
  • Загроза стабільності гривні. Є така концепція в економіці, називається «паритет процентних ставок». Відповідно до цієї концепції, якщо в одній країні ставка вища, ніж в інший, то сили попиту і пропозиції призведуть до того, що валюта країни з більш високою ставкою девальвує щодо валюти країни з більш низькою. І, якщо слідувати цьому закону, то, теоретично, до кінця року курс повинен бути близько 30-31 гривень за долар.

Тож, поки одні «таргетують», другі реформують, а треті крадуть, інші, яких малозабезпечена більшість, просто диву даються так руками розводять. Хто з відчаю, а хто й замахуючись.