Крім того, Нафтогаз готовий виконувати контракт про транзит з Газпромом, підписаний в 2009 році з внесеними до нього змінами в рамках рішень Стокгольмського арбітражу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Наша позиція полягає в тому, що ми поки не бачимо підстав для розірвання договору (з Газпромом — ред.) на транзит», — заявив головний комерційний директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко.

«Мало того, як мінімум, з того, що ми бачимо в поясненнях Газпрому і пропозиціях, які вони роблять з точки зору перегляду контракту і навіть його розірвання, для нас виглядають неприйнятним», — додав він.

Читайте також: Газпром повинен компенсувати переплату за польський газ — Нафтогаз

Вітренко уточнив, що існуючі контракти з Газпромом про постачання і транзит газу від 2009 року передбачають певну процедуру, яку необхідно дотримати при бажанні розірвати їх: за контрактом про постачання потрібно попередити про це контрагента за 30 днів, а за контрактом про транзит — за 45 днів, а в разі невдачі подальших переговорів слід звернутися в Стокгольмський арбітраж.

Крім того, Нафтогаз направив Газпрому лист з пропозицією почати переговори про приведення контрактів у відповідність з прийнятими змінами в українському законодавстві.

Читайте також:У Нафтогазі розповіли, чому газ з підземних сховищ не вирішує проблему дефіциту

Вітренко також повідомив, що Нафтогаз має в даний час достатні ресурси для забезпечення закупівель газу в Європі, а також має можливість залучити додаткові кошти від міжнародних фінансових організацій.

«У Нафтогазу немає проблем з фінансовими ресурсами. У нас є відкрита лінія кредитування Міжнародного банку реконструкції та розвитку (Світовий банк, лінія на $500 млн — ред.), яку ми можемо використовувати для закупівлі газу, наприклад, в квітні», — сказав він.

Вітренко додав, що НАК також веде переговори про відновлення кредитної лінії з ЄБРР на $300 млн.

«Нафтогаз зараз відносно спокійно може вийти на міжнародний фінансовий ринок і, наприклад, випустити єврооблігації на значну суму», — сказав також головний комерційний директор НАК.