Місцевий виробник дерев’яних меблів, кафе на першому поверсі будинку, клінінгова компанія, служба таксі, дистриб’ютор автозапчастин та інші компанії сегменту середнього та малого бізнесу (СМБ) роблять такий внесок в економіку, як жодна корпорація з Fortune-1000. Саме тому більшість економічних програм передових країн керуються принципом «Think first small» – «Спочатку думати про мале».

Малий бізнес – великі цифри

У Німеччині 99,7% всіх суб’єктів господарської діяльності – саме СМБ. В Україні цей показник майже такий самий – 99,8%. Однак якщо німці, які працюють в невеликих компаніях, забезпечують більше половини ВВП країни, то українці – всього 16,7% (2016 г.). Це вже краще, ніж в 2012-му (тоді частка СМБ в ВВП України становила всього 10,7%), але все ще не вражає.

Зрозуміло, що значення має не кількість підприємств, а якість їх роботи. Що ж дозволяє малим і середнім європейським компаніям працювати прибутковіше й ефективніше?

Оптимізація. Автоматизація. Управління

Навіть найменші європейські бізнеси намагаються максимально автоматизувати процеси. Скажімо, в Австрії легко можна знайти гарбузове поле, що належить сімейній фермі, на якому збудована сама високотехнологічна IoT-інфраструктура. Дані про стан посівів передаються на смартфон. Удобрювання і полив повністю автоматизовані.

Зарубіжна модель управління бізнесом також сильно відрізняється від тієї, що притаманна українському СМБ.

– В основі роботи європейського підприємства лежать чітко вибудувані прозорі бізнес-процеси, – розповідає Генеральний директор компанії AGELESS Юрій Курлянчик. – Керівник компанії, скажімо, в Польщі або Німеччині, в будь-який момент має повну картину бізнесу. Він приймає рішення на основі даних, а не керується лише досвідом та інтуїцією, як це часто буває у нас. Все це забезпечує спеціальне програмне середовище, в якому ведеться вся бізнес-діяльність і консолідується інформація. Як приклад можна назвати рішення для СМБ SAP Business One, яке з минулого року доступне і для українського бізнесу. Це дуже популярна в Європі платформа для управління підприємством. У всьому світі її використовують 60 000 компаній з найрізноманітніших галузей. В Україні ж вона стала затребувана після того, як наші підприємці стали більш уважно дивитися в західному напрямку. Важливу роль відіграє те, що платформа у вигляді встановлених бізнес-процесів відкриває доступ до кращих європейських практик ведення бізнесу, а також до більш ніж 400 спеціалізованих рішень для різних галузей і завдань підприємства. В останніх зібраний найкращий досвід усіх тих десятків тисяч успішних компаній, які вже використовують продукт.

А що у нас?

Більшість українських компаній СМБ надають мало значення стандартизації бізнес-процесів. Управлінський облік ситуативний і, як правило, «заднім числом», коли власник бізнесу відчуває фінансові просадки. Для управління використовують «заточене» під бухгалтерський облік програмне забезпечення.

– До нас все частіше звертаються із запитами типу «хочемо працювати на ринку ЄС», «потрібен управлінський, а не бухгалтерський облік», «хочемо масштабувати бізнес», «потрібні прогнози і аналітика», – ділиться Юрій Курлянчик. – Ми починаємо досліджувати структуру і організацію бізнес-процесів в компанії, а там – взагалі ніякої структури і нічого схожого на бізнес-процеси. Всі займаються всім. Дивно, але це якось працює. Проте дуже заважає бізнесу рухатися вперед. Тому одночасно з упровадженням управлінського ПО ми мало не «з нуля» відбудовуємо бізнес-процеси клієнта. Все за європейськими бізнес-стандартами. І тоді бізнес стає для власника прозорим і керованим. І не тільки для нього. Інвестфонди та зарубіжні партнери теж готові з ним охоче працювати.

Своїми руками

Поки що існує величезна різниця між діловим кліматом і бізнес-можливостями в розвинених європейських країнах і Україні. Інвестиційні програми, пільгові умови кредитування, податкові знижки, прозоре правове середовище – все це поки що не про нас. І хоча Мінекономрозвитку презентувало в минулому році оптимістичну Стратегію розвитку для малих і середніх підприємств до 2020 року, проте розраховувати на державу особливо не варто. Щоб перейняти кращі практики і досвід ефективного закордонного ділового управління допомога держави не потрібна. Відкрити для себе нові бізнес-можливості на європейському ринку малий і середній бізнес зможе і сам. Головне почати.

-------------

*AGELESS – офіційний партнер SAP SE в Україні. Займається проектами на базі рішень SAP з 2006 року. Компанія має великий досвід впровадження систем для управління підприємствами в галузях роздрібної торгівлі та дистрибуції, фармацевтики, виробництва товарів народного споживання, великих промислових підприємств і держустанов. Компанія авторизована по SAP ERP, SAP S/4HANA, SAP Business One і ряду інших продуктів та рішень SAP.

*SAP – один зі світових лідерів на ринку корпоративних додатків. Компанія SAP допомагає організаціям будь-якого розміру і спеціалізації ефективніше керувати своїм бізнесом. Рішення і сервіси SAP використовують понад 345 000 клієнтів. Передові технології SAP гарантують високу рентабельність, сприяють зростанню підприємств. В Україні компанія SAP представлена з 1995 року.