Про це йдеться в заяві віце-президента Європейської комісії з енергетичних питань Мароша Шефчовича, повідомляє Уніан.

«На думку комісії, така ситуація викликає стурбованість не лише стосовно прямих постачань природного газу в Україну, але, можливо, також стосовно транзиту газу до ЄС. Тому комісія закликає всі зацікавлені сторони, компанії та відповідні міністерства України та Росії знайти негайні рішення відповідно до рішень Стокгольмського арбітражного трибуналу. Комісія готова керувати тристороннім процесом, який в минулому вже виявився ефективним у спірних ситуаціях», — йдеться в заяві.

Читайте також: «Газпром» розриває контракти з Україною

З цією метою віце-президент закликав міністрів енергетики України та Росії оцінити ситуацію та узгодити необхідні наступні кроки.

«Важливо, щоб як Росія, так і Україна підтвердили свої позиції надійного постачальника та транзитера газу, як це і було останніми роками», — наголосив він.

Шефчович підтвердив, що українські органи влади повідомили ЄК про свою занепокоєність щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газотранспортній системі.

Читайте також: В Україні запровадили обмеження споживання газу

«Це питання, згідно з інформацією, яка наразі доступна комісії, базується на трьох елементах: постійний низький і різний тиск для постачання газу з Росії в Україну для транзиту до ЄС: це явище не є новим і вже розслідувалося ЄК та Європейською мережею операторів газотранспортної системи (ENTSOG) з „Нафтогазом“ та „Газпромом“ у минулому році. Проте за нинішніх обставин (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск в системі транспортування газу стає особливо проблематичним», — уточняють в ЄК.

Читайте також: Нафтогаз прокоментував відмову Газпрому постачати газ в березні

Іншим елементом названа відсутність прямого постачання від „Газпрому“ до „Нафтогазу“: виглядає так, що „Нафтогазу“ та „Газпрому“ не вдалося узгодити умови імпорту природного газу, незважаючи на рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу, що призвело до відмови у постачанні природного газу навіть заздалегідь оплачених «Нафтогазом» обсягів.

В ЄК також вказали, що зростання зворотних потоків з ЄС в короткі терміни на даний момент є складним завданням через жорсткі спотові ринки (низькі температури по всьому ЄС) та труднощі для технічної перебудови потоків в рамках газотранспортної системи.

Читайте також: Нафтогаз виграв суперечку з «Газпромом»

«Комісія ще раз уточнює факти з Європейською мережею операторів системи передачі газу», — зазначається в заяві.