З них розпочинається перший етап співробітництва з GE для оновлення та модернізації парку тепловозів Укрзалізниці.

Зокрема, підписано рамкову угоду між Укрзалізницею та GE щодо 15-річного партнерства оновлення та модернізації рухомого тягового складу.

У заході взяли участь Президент України Петро Порошенко, посол США в Україні Марі Йованович, Президент і Головний виконавчий директор GE Transportation Рафаель Сантана та інші поважні гості.

«Це найбільший проект за усі 8 років роботи компанії GE в Україні, вартістю понад 1 млрд дол. США. Україна запозичить технології, отримає великі переваги від приходу GE. Це потужний сигнал інвесторам, що Україна змінює спосіб ведення бізнесу, що добре для населення і для економіки», — зазначила посол США в Україні Марі Йованович.

Наприкінці 2018 року та впродовж першого кварталу 2019 року планується постачання 30 вантажних дизельних локомотивів GE TE33AC з рівнем локалізації 10%. Їх виробництво стартує на початку 2018 року в США і перші поставки заплановані вже цієї осені.

Поступово рівень локалізації буде доведений до 40%. Українські підприємства, які будуть залучені в кооперацію та сертифіковані GE, отримають змогу стати постачальником товарів та послуг для GE та інших виробників під час реалізації аналогічних проектів в інших країнах.

«Тепловози ТЕ33АС адаптовані до кліматичних умов простору 1520. Порівняно з тепловозами 2ТЕ10 и 2ТЕ116 шкідливі викиди знижені більш ніж на 40 %. Це вантажні тепловози нового покоління з асинхронними тяговими електродвигунами потужністю 3356 кВт. Конструкційна швидкість – 120 км/год. Тепловози мають більші міжремонтні пробіги. Вони обладнані сучасними системами безпеки руху і радіозв’язку, системою автоматичного виявлення пожежі та пожежогасіння», — йдеться в повідомленні Укрзалізниці.