Ключовим драйвером зниження курсу будуть дії експортерів та імпортерів, пов'язані з майбутніми днями бюджетних розрахунків за минулий квартал і місяць.

Суми податкових зобов'язань у клієнтів досить значні і вони будуть змушені накопичувати їх у гривні ближче до днів бюджетних платежів. Це змусить експортерів активно заводити і продавати на міжбанку валюту, а імпортери будуть обмежені в своїх можливостях по її скупці.

Крім цього, вже який день підряд на ринку дуже активні з продажами аграрії та металурги. Перші готуються до наступаючих весняних польових робіт, а у других — виробничий процес має циклічний характер і при непростій ситуації з цінами на метал на світових ринках — вони поспішають активно попрацювати по виробництву і продажу металу на побоюваннях можливого швидкого зниження цін. Чи відбудеться воно — ніхто не знає, і тому металурги працюють за принципом «кувати залізо, поки гаряче».

Тому наближення податкових платежів і активність великих експортерів країни в найближчі дні і буде головною причиною зміцнення гривні.

За даними «Мінфіну» — сьогодні бажаючих продати валюту знову буде більше, ніж бажаючих її купити, що і забезпечить подальше зниження котирувань і знову дасть можливість Нацбанку продовжувати поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишку валюти на міжбанку.

На середу Мінфін очікує курсові коливання в межах коридору 26,60-27,70 гривень при укладанні до 590 угод на суму до 400 млн доларів. Ми не виключаємо чергового скуповування надлишку валюти з боку НБУ у вигляді відповідних інтервенцій.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,60-26,80 і продаж 26,90-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,85 гривень та продаж 26,95-27,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів залишаються оптимістичними для гривні на сьогоднішній день.

64% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, але 36% ще не виключають його повернення вище 27,01 гривень.

71% респондентів бачать ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 29% все ж поки впевнені в його швидкому поверненні понад 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram