«Грошова» динаміка

Згідно з даними видання, в містах-мільйонниках за минулий рік приріст середньої зарплати склав 13-21%. Але з огляду на інфляцію в 13,6%, в Харкові і Одесі середньорічний приріст зарплати навіть не покрив зростання цін. А беручи до уваги зростання вартості основних продуктів, комунальних витрат і т.д., доводиться визнати: зарплата «годує» нас все гірше.

Середні зарплати в містах-мільйонниках

На першому місці за рівнем середніх зарплат знаходиться столиця. У Києві роботодавці пропонують в середньому трохи більше 10 500 гривень. При цьому столичні кандидати хотіли б отримувати не менше 14 000.

Друге місце традиційно посідає Одеса: місцеві роботодавці готові запропонувати своїм співробітникам майже 10 000 гривень при їх запитах в майже 11 000.

Львів, який за минулий рік наростив середню зарплату на 18%, вийшов на третє місце, витіснивши Харків. Львівські роботодавці пропонують професіоналам середню зарплату в 8 368 гривень, що менше, ніж хочуть кандидати, на 12%.

Якщо говорити про приріст заробітних плат, то найбільше зросли зарплати для молодих фахівців. Причина: демографічна яма на початку 2000-х виливається роботодавцям в брак 20 000 фахівців щороку. А ринку треба все більше і більше.

Видання констатує, що приріст заробітної плати не приніс особливих позитивних дивідендів роботодавцям. Судячи з проведеного сайтом rabota.ua опитуванням, очікування співробітників щодо підвищення зарплати, виявилися завищеними. Якщо фахівці розраховували на надбавку від 20%, роботодавці виявилися менш щедрими, і велика частина збільшень — до 20%.