Використовуючи ситуацію з продажами великих експортерів та залишків нерезидентних операцій під покупку ОВДП вже на вторинному ринку - основні покупці змогли підкупитися «дешевим» доларом в межах коридору 27,08 / 27,12. Не в накладі залишився і НБУ, який без зайвого шуму аукціонної форми інтервенції з викупу валюти, виходив з «запитом кращого курсу» для обраної двадцятки банків і за нашою інформацією поповнив ЗВР на 20 млн доларів в межах курсу 27,10 грівен. Але до кінця сесії вже не спостерігалося надлишку валюти, що говорить про те, що регулятор і покупці (в основному великі імпортери енергоносіїв) скупили все.

У п'ятницю ситуація на міжбанку залишиться неоднозначною, оскільки особливих причин зниження валютних котирувань вже немає: 1) нерезиденти закінчили свої розпродажі валюти під скупку ОВДП; 2) імпортери намагаються оперативно закупитися щодо «дешевої» валютою, що збільшує попит на неї і підтримує котирування; 3) активний викуп долара Нацбанком останніх днів знижує тиск на котирування, а можливості продажів долара і євро з боку експортерів вельми обмежені. Тем більш в останній робочий день тижня, коли ділова активність традиційно знижується, а перспектива залишитися з гривнею на рахунках на вихідні не завжди цікава клієнтам, що продавали  валюту.

На користь гривні буде працювати фактор продовження падіння ліквідності в системі. Коррахунки банків за вчора ще просіли на 2,63 млрд гривень, що знижує можливості спекулятивних розгойдувань ринку.

Виходячи з вищевикладеного, ми як і раніше вважаємо, що ринок стоїть на порозі зміцнення позицій долара за рахунок об'єктивних причин суто українського валютного ринку. Але друге падіння фондових ринків в США, що відбулося вчора - може психологічно спрацювати на користь гривні.

Цікава позиція і поведінка готівкового ринку, де не дивлячись на зниження долара вчора до 27,08 / 27,12 до кінця сесії - котирування прийому валюти в більшості обмінників не просідають і тримаються в межах 27,20 гривень і вище, а продаж зберігається на рівні 27,34-27,45 гривень. Це говорить про те, що готівковий ринок уже «не вірить» у подальше значне просідання курсу і готовий до зміни тренда на міжбанку.

У зв'язку з неоднозначністю ситуації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також п'ятницею - на сьогодні Мінфін очікує курсові коливання в межах коридору 27,02-27,14 гривень з деяким зниженням активності -  до 520 угод на суму до 330 млн доларів.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,20 і продаж 27,25-27,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,25 гривень та продаж 27,34-27,45 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрій респондентів залишається оптимістичним для гривні, а частина опитаних навіть розглядає варіант падіння курсу долара нижче 27 гривень.

24% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27,00 гривень. 76% не виключають його довгострокового закріплення понад 27,01 гривень.

Трохи оптимістичніше виглядають і прогнози безготівкового курсу на міжбанку. 27% опитаних припускають подальше падіння котирувань на міжбанку до рівня нижче 27,00 гривень. 73% все ж прогнозують курс вище 27,01 гривні за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними статтями «Мінфіна» в Telegram