Як повідомляється на сайті ZCash Foundation, будь-яке обчислення для створення і підтвердження доказів з нульовим розголошенням (zk-SNARKs), використовуваних в ZCash і ряді інших анонімних криптовалют, вимагає задання публічних параметрів. Якщо хтось зможе розгадати алгоритм задання цих параметрів, він зможе створювати власні помилкові докази, повідомляє Forklog.

Саме з цієї причини розробники ZCash проводять так звані церемонії Powers of Tau, в ході яких найбільш довірені особи, використовуючи складні процедури, задають основні параметри. Цього разу в якості альтернативи для генерації випадкових параметрів були використані радіоактивні відходи.

За словами розробника Енді Міллера, джерелом низькочастотного радіоактивного випромінювання гамма і бета-частинок став графіт, видобутий з активної зони реактора Чорнобильської АЕС. Лічильник Гейгера, підключений до генератора чисел, допоміг перевести радіоактивне випромінювання в числові значення, які і були інтегровані в код.

«Графіт випускав дуже невелику кількість радіоактивного випромінювання, що знаходилося значно нижче будь-яких обмежень, яка могла б нести ризик для здоров'я», — пояснив Міллер.

Щоб гарантувати неможливість втручання в процедуру третіх осіб, вона проводилася на висоті 900 м над рівнем моря на приватному літальному апараті над штатами Іллінойс і Вісконсин. Також розробники, як правило, знищують всі комп'ютери або, принаймні, програмне забезпечення, яке використовували для створення коду.

В теорії ця процедура дозволила розробникам отримати абсолютно випадковий і приватний уривок коду, який вони зможуть використовувати для подальшого вдосконалення Zcash.