На минулому тижні ринки нарешті дозріли до невеликої корекції. За один день індекс S&P500 втратив трохи більше відсотка, чого не бувало з серпня. Для нинішніх часів, коли все на позитиві, це вже значне падіння. Поки корекція не отримала продовження. В результаті, індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці в 2821 пунктів. А курс долар-євро продовжить залишатися недалеко від рівня локальних максимумів в 1,25. Ті, хто пам'ятає 2008 рік та курс 1,5, можуть не дивуватися, а ось ті, хто рік тому повірив найбільшим інвестиційним банкам, які говорили про паритет, можуть і почати турбуватися.

Ще один приклад несправджених очікувань – це публікація списку поганих росіян, який Конгрес зобов'язав зробити Мінфін США. Багато хто серйозно побоювався за долю і фінансове благополуччя тих, хто в цей список потрапить. Але з якихось невідомих причин Мінфін в публічній частині доповіді просто зробив копіпаст російського списку Forbes і гора народила мишу. Бо всі й так чудово знали, що ці люди – російські бізнесмени. Оскільки публікація припала на той самий день корекції, то акції фігурантів списку (середня температура по лікарні) знизилися і допитливі журналісти навіть порахували, що вони втратили $1,1 млрд капіталізації. Але в цілому вони виглядали набагато краще за ринок.

В українському сегменті єврооблігацій тиждень пройшов без бурхливого зростання, суверенна крива майже не змінилася і з мікроскопом ми можемо знайти зниження на довгому кінці кривої. Ринок показав, що може тримати удар не гірше Усика, майже проігнорувавши світовий розпродаж на початку тижня. Допомогла українському ринку і публікація статистики за державним боргом, де можна побачити зниження відношення боргу до ВВП до 75% рівня, що набагато нижче, ніж ще недавно пророкували рейтингові агентства і МВФ. Навіть азартна покупка варантів призупинилася на рівні 68% від номіналу. Ринок переказує один одному плітки про новий випуск Метінвесту, роздумуючи над тим, що в голові у шанованої людини і чи захоче він залишатися в друзях з ринком. Поки всі схиляються, що дружити хочуть всі, а значить, подлостей з викупом старих паперів очікувати не варто.

На валютному ринку утворилася нова «зрада». На цей раз гривня різко зміцнилася, що, правда, пройшло непомітно для більшості ЗМІ, які ще кілька тижнів тому сурмили про валютний апокаліпсис. Паралельно з цим нерезиденти прикупили досить великий обсяг ОВДП на первинному ринку, зацінили підвищення ставки від НБУ і зростання, хай і незначне, рівня пропозиції Мінфіну, що прийшло за цим. Таким чином, зростання ставки вже спрацювало на валютному ринку, що неминуче вплине і на інфляційні очікування. Звичайно, чути легкий бубніж з боку Кабміну, який виявився незадоволений зростанням ставки, але той же Кабмін напевно радіє, коли за тиждень курс гривні пробіг з 28,8 до 27,8.

З огляду на те, що сезонний тиск на гривню вже вичерпав себе, а з далеких далей долинають позитивні дані про зростання цін на пшеницю і кукурудзу, не виключено, що покупки іноземцями гривневого боргу продовжаться. Перспектива зміцнення гривні до осіннього загострення, коли сезонність зустрінеться з виборами, виглядає приємною і очевидною.