По-перше, вже перестане працювати фактор закінчення місяця і активність клієнтів традиційно знизиться. Причина - більшість компаній підводить підсумки минулого звітного періоду і виробляє стратегію і плани на новий місяць. Це дещо уповільнює діловий ритм в цей день і відбивається на обсягах та активності міжбанку. За нашими прогнозами обсяги операцій на торгах 1 лютого складуть до 320-360 млн доларів при здійсненні до 610 угод.

По-друге, основний розпродаж валюти останніх днів як з боку нерезидентів (для купівлі українських цінних паперів з підвищеною прибутковістю), мобільщиків (для забезпечення гривневої оплати вчорашнього тендеру 4G), так і тієї частини аграріїв, яким потрібна була гривня для оплати господарських операцій по кінця січня - вже закінчено. Це призведе до скорочення пропозиції валюти на ринку на фоні зростаючих апетитів імпортерів енергоносіїв, які традиційно активні в перші дні місяця по оплаті контрактів на новий період.

Темпи зміцнення гривні поступово сповільнилися вже зі вчорашнього дня, а загальна скупка 154 млн доларів в резерви НБУ за останні кілька днів - вилучила надлишок валюти на міжбанку. Тому ми підтверджуємо свій прогноз, що ринок вже майже «досягнув дна» по просіданню курсу і з сегодяшнього дня почнеться поступовий розворот міжбанку в бік зростання котирувань долара.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування в обмінних пунктах перестали знижуватися.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,55-27,88 і продаж 27,95-28,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,65-27,90 гривень та продаж 28,00 -28,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 31 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрій респондентів продовжує істотно поліпшуватися для гривні.

67% (вчора було 45%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде істотно нижче 28,00 гривень. 33% поки що не виключають його повернення вище 28,01 гривень.

Поліпшили для гривні свої очікування респонденти і за прогнозом безготівкового курсу на міжбанку. 59% (було 55%) опитаних передбачають довгострокове повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,00 гривень. 41% поки що рогнозують швидке повернення курсу до позначки вище 28,01 гривні за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram