Українській владі довгий час вдавалося зволікати з виконанням одного з головних вимог МВФ - створення незалежного антикорупційного суду. Але терпець кредитора урвався. І ось уже майже рік Україна живе без нових траншів від Фонду.

Попри на офіційні заяви влади та представників МВФ про продовження співпраці, ніякої конкретики немає. Відносини висять на волосинці, дата отримання наступного траншу постійно переноситься. Ситуація загрозлива, особливо якщо згадати, що в 2019-2020 рр Україні доведеться повернути зовнішнім кредиторам досить значну суму.

«Мінфін» вирішив запитати у читачів, наскільки важлива для України допомога МВФ та як вони бачать майбутнє країни в разі припинення відносин з кредитором. Велика частина респондентів впевнена, що без МВФ Україні буде непереливки. Хоча супротивників співпраці з Фондом також виявилося чимало.

Корупції - бій

Створення антикорупційного суду стало каменем спотикання у відносинах з МВФ. На думку абсолютного числа респондентів, українська влада повинна створити цей орган. І не просто створити, але й повністю врахувати всі умови Фонду.

Корисні поради

Більше за половину респондентів вважають рекомендації МВФ корисними для України та переконані, що без Фонду українська влада взагалі б не проводила реформи. Ще чверть опитаних вважає, що вимоги міжнародного партнера становлять загрозу для національної економіки.

Гроші потрібні

Україна гостро потребує траншів від МВФ, - впевнена більшість респондентів. В іншому випадку економіці загрожує нова важка криза. Більше третини респондентів вважає, що в кредитах Фонду немає сенсу, адже вони лежать «мертвим вантажем» в резервах Нацбанку.

Хаос

Майбутнього без МВФ у нас немає. І в разі припинення співпраці з головним кредитором країни Україні загрожує дефолт. Так вважає більше ніж 50% респондентів. Але близько третини читачів впевнені, що влада повинна навчитися жити за коштами, тому, відповідно, нам краще обходитися без допомоги Фонду.

План Маршалла не спрацює

У минулому році міжнародні партнери почали працювати над ідеєю великого вливання грошей в українську економіку - його назвали Планом Маршалла для України. Респонденти не змогли прийти до єдиної думки про цю затію. Більше ніж 40% опитаних налаштовані скептично. Вони вважають, що навіть якщо такий план розроблять, нічого не зміниться. Адже виділені на підтримку економіки гроші все одно осядуть в кишенях олігархів.

Флюгер

Всю свою новітню історію України постійно орієнтувалася на міжнародних партнерів. Часом - на західних, іноді - на східних. Думки респондентів про майбутній вектор розвитку країни розділилися. Найпопулярніший варіант відповіді - Україна повинна бути незалежною та рухатися по своїй траєкторії. Ще майже половина опитаних вважає прикладом для наслідування західні країни.

Олекса Рябуха