В цілому за минулий рік курс гривні на готівковому ринку просів незначно, незважаючи на сезонні піки. Так, якщо порівнювати котирування на 29 грудня 2017 і 3 січня 2017, то гривня втратила всього 33 копійки в покупці і 9 - в продажу.

З іншого боку були й серйозні сезонні обвали курсу. Найбільший припав на 16 січня. Тоді курс гривні на готівковому ринку впав до 28,11/28,86 грн з 24,47/27,95 на початку 2017 року. Після цього навесні та влітку гривня поступово відвойовувала позиції, але до осені знову почала девальвувати. У підсумку на 29 грудня курс досяг 27,80/28,04 грн / $.

*дані НБУ про середньозважений курс на готівковому валютному ринку

Розпродаж

У минулому році фізособи значно збільшили обсяги купівлі та продажу валюти. Так, якщо в 2016 році вони здали валюти на 82 млрд грн, то в минулому році ця сума підскочила в 2,5 раза - до 204 млрд грн.

Зростання покупки валюти в 2017 році ще більше вражає - фізособи купили її на 147 млрд грн. Тоді як в 2016 році цей показник був на рівні 19 млрд грн.

Зростання обсягів, ймовірно, пов'язано зі скороченням «сірого» ринку обмінних операцій. У грудні 2016 року 2-відсотковий збір до Пенсійного фонду при купівлі валюти фізособами було скасований. Після цього більшість фінансових компаній, які здійснюють обмін валют, стало показувати більше легальних обсягів операцій.

Крім того, в минулому році НБУ почав боротьбу з «сірими» обмінниками, які закривав «пачками». Але тіньовиків ще вистачає. Так, за інформацією регулятора, вже на початку 2018 року його ревізори виявили 115 пунктів обміну валют, які працювали нелегально.

Крім того, є ймовірність, що центробанк вніс корективи в методику підрахунків. З цього приводу «Мінфін» вже відправив на Інститутську запит.

А ось позитивне сальдо купівлі-продажу готівкової валюти (різниця між сумою продажу та сумою покупки) - зменшилася. У 2016 році воно склало 63 млрд грн, а в минулому році - 56 млрд грн.

Найактивніше валюту продавали жителі Київської та Одеської областей (тут сальдо склало понад 33 млрд грн) і деяких західних регіонів.

У трьох областях - Луганській, Запорізькій та Донецькій - жителі, навпаки, купували валюти більше, ніж здали.

Найбільші обсяги обмінних операцій в минулому році припали на столицю: за весь 2017 рік тут було продано валюти на 83 млрд грн, куплено - на 63 млрд. Одеська область - на другому місці. За минулий рік її жителі здали валюти на 30 млрд, а придбали на 18 млрд.

«Мінфін» намалював валютну карту України. У ній області позначені різними кольорами. Темно червоний - адміністративні райони з найбільшим позитивним сальдо. Чим менш насичений червоний колір, тим менше позитивне сальдо. Білим кольором позначені області з позитивним сальдо менш ніж 1 млрд грн, а також з негативним показником.

«Мінфін» також вказав обсяги продажу і купівлі фізособами іноземної валюти для кожної області.

*дані НБУ за 2017 рік

Олекса Рябуха