Якщо говорити про ключові банківські ризики, то всі вони є прямим наслідком економічних і регуляторних викликів:

  1. Значна – понад 55% – частка проблемних кредитів, необхідність формування резервів під них і відсутність ефективних правових важелів впливу на недобросовісних позичальників, на жаль, залишається проблемою номер один. Вантаж токсичних активів тисне на показники капіталізації та прибутковості банків, збільшуючи вартість кредитування.
  2. Домінування на ринку державних банків, частка яких перевищує 55% за активами і 57% за зобов'язаннями, негативно впливає на економіку, враховуючи багатомільярдні витрати на капіталізацію держбанків за гроші платників податків, а також шкодить конкуренції і в кінцевому рахунку споживачам. Мінімізувати цей ризик може вдосконалення корпоративного управління держбанків і залучення міжнародних фінансових організацій в процес підготовки їх до приватизації.
  3. Значні інфляційні і девальваційні ризики підривають довіру внутрішніх інвесторів до національної валюти і змушують НБУ посилювати монетарну політику, що також підвищує вартість кредитних ресурсів.
  4. Високий рівень тіньової економіки і зростання трудової міграції звужує пул платоспроможних клієнтів в бізнесі і роздрібному сегменті.
  5. Уповільнення структурних реформ в частині приватизації, запуску ринку землі, податкової лібералізації, корпоративного управління шкодить інвестиційному та бізнес-клімату, процесу співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, що вкрай важливо для фінансової стабільності в умовах майбутніх значних виплат за зовнішніми зобов'язаннями.