Скільки буде коштувати американська валюта через місяць-два, в своєму блозі на НВ міркує викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.  

На користь того, що падіння гривні зупиниться, говорить ряд чинників. Насамперед, горезвісна «теорія сезонності», розроблена українськими експертами на основі спостережень останніх трьох років. По-друге, прогнози цін на експортну сировину, які начебто виглядають оптимістично. По-третє, на думку скарбників деяких великих банків, міжбанківський валютний ринок знаходиться в стані еквілібріуму. Це добре і вселяє надію на стійкість гривні.

Але чи надовго еквілібріум збережеться? Насамперед, це залежить від співпраці з МВФ. Якщо МВФ дасть грошей, то і «теорія сезонності» підтвердиться, і динаміка цін на сировину стане менш актуальною. Не дасть – пиши пропало! Девальваційні грудень і січень, як в казці про дванадцять місяців, можуть настати в акурат до міжнародного жіночого дня або на травневі.

Читайте також: Прогноз песимістів: долар буде дорожче 31 грн

Ще одна теоретична надія на зміцнення курсу – це прямі іноземні інвестиції. Хоча, по правді, ми вже давно забули, як вони виглядають. І до виборів навряд чи згадаємо. Навіть закон про приватизацію, прийнятий парламентом, не допоможе. 

Ну що ще? А, зовсім забув – $3 млрд, позичені заради «долара по вісім» у Росії. Програємо апеляцію – буде боляче! І морально, і фінансово.

Напевно, є ще значні чинники, але я сміливо додав би до них «мало-». Всі вони незначні, на тлі «дружби» з МВФ. 

Ну і останнє – я не скидав би з рахунків чорний ринок. Гастарбайтери, контрабандисти, чиновники, політики та інші комерсанти, які володіють значними обсягами євродоларової готівки – велика сила, здатна зрушити ринок в один або інший бік. Тож багато чого буде залежати і від того, які емоції охоплять усіх цих щасливих володарів готівкової іноземної валюти. Що переважить? Страх – в доларах і під матрацом, або жадібність – в гривні і на депозиті? 

Що ж у підсумку? З моєї точки зору, все просто – якщо на довгий термін, то зберігайте, а краще інвестуйте в ринки капіталу, в доларах або євро. Це дозволить вам спокійно спати і насолоджуватися життям. Хочете адреналіну і 15% річних на гривневому депозиті або від володіння ОВДП, удачі вам. Зрештою, це просто тиха заводь в порівнянні з криптовалютою.