1) розрахунки підприємств з бюджетом, які з різних причин не встигли вчасно розрахуватися з державою;

2) збільшення попиту на валюту за рахунок виходу покупців, які отримують відшкодування ПДВ;

3) зростання числа бажаючих купити валюту як за рахунок покупців енергоносіїв, так і за рахунок відкладеного попиту з боку тих учасників торгів, які побоюються продовження девальвації до рівня в 29 гривень та вище;

4) зберігається надлишкова ліквідність в банківській системі. На ранок понеділка коррахунку банків перевищують 54,1 млрд гривень, що дає ресурс для спекулятивної розгойдування котирувань міжбанку протягом сесії.

Якщо перший фактор хоч якось буде працювати на користь гривні, тому що обмежить можливість по скупці валюти тих клієнтів, що «проштрафилися» перед бюджетом, то всі три інших — явно гратимуть на зростання долара. Тим більше, що ажіотаж останніх днів по скупці валюти, фактично щодня гасився тільки за рахунок інтервенцій Нацбанку з продажу долара.

Чи готовий Нацбанк постійно витрачати ЗВР на фоні «зависання» термінів отримання нового траншу МВФ — дуже велике питання і тому частина клієнтів буде закривати свої контракти по курсу, що складається зараз — не особливо сподіваючись на подальшу підтримку гривні з боку НБУ.

За нашими прогнозами, обсяги операцій на міжбанку складуть до 340-360 млн доларів при здійсненні до 540-600 угод. Курс під тиском наростаючого попиту продовжить рости. Якщо котирування долара впритул наблизяться до порога в 29 гривень — НБУ знову вийде на ринок з продажем валюти.

«Мінфін» прогнозує на понеділок коридор по долару в межах 28,82 -28,92 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,55-28,77 і продаж 28,82-28,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,65-28,77 гривень та продаж 28,83 -28,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні продовжує бути негативною. Тільки — 11% опитаних вважають, що курс Нацбанку повернеться нижче 28,75 гривень. 89%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,76 гривень.

Фактично аналогічна ситуація і по прогнозам за безготівковим курсом на торгах — настрою респондентів залишаються песимістичними щодо перспектив гривні. Ті ж 11% опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 28,75 гривень і 89% — прогнозують довготривалу закріплення долара вище 28,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram