Сильні світу цього, які на наступному тижні зберуться в Давосі, повинні прилетіти туди в прекрасному настрої. Все відмінно. Ринки біжать вгору. Китайська економіка показує результати кращі за очікування. А співвідношення «биків» і «ведмедів» зараз знаходиться на найвищому рівні з квітня 1986 р. Звичайно, ті, хто пам'ятає 2007-й, можуть запідозрити недобре, але таких, благо, мінімальна кількість.

Не дивно, що на такому тлі гроші продовжують приходити, підживлюючи ринки, як нафти (на жаль), так і боргів країн, що розвиваються (на щастя). І черга з країн, назву яким недавно дав Трамп, вибудовується, щоб позичти кілька мільярдів на ринку.

Продовжують йти гроші і в український сегмент. Покупці активно розбирали всю суверенну криву, дісталися до варантів і трохи пройшлися по корпоративному сектору. При цьому настрій інвесторів зараз такий прекрасний, що вони здатні в принципі ігнорувати негативний новинний потік. Так і з Україною на цей раз. Проблеми з антикорупційним судом залишилися непоміченими. А тим часом на цьому тижні можна було малювати картину «світова закуліса пише листа до українського султана». В епістолярному жанрі на тему «нас не обдурять» вибухнули МВФ, Світовий Банк, Євросоюз і дрібніші птахи.

Поки що ситуація з антикорупційним судом, а заодно і з ціною на газ для населення, зайшла в глухий кут. Але оскільки з порожніми руками в Давос їхати погано, минулий тиждень подарував нам одну дуже гарну новину і одну довгоочікувану. Парламент прийняв закон про приватизацію, не тільки задовольнивши одну з вимог МВФ, але й нарешті забравши привід не проводити приватизацію. Порадувало як англійське право при покупці великих об'єктів, так і запуск малої приватизації через систему ProZorro. Де вже успішно йде продаж активів банків, що потрапили до Фонду гарантування вкладів. І президент, нарешті, назвав ім'я того, кого він хоче бачити новим головою НБУ. Не минуло й 9 місяців. Цією людиною, очікувано, став Яків Смолій. Може, пройде ще 9 місяців і його кандидатуру схвалить парламент.

Поки ж Нацбанк знову зіткнувся з критикою за те, що робить свою роботу. А саме, українців знову опанувало збудження девальвацією. При цьому, з огляду на, що до долара гривня змінюється помірно, тепер все кричать про падіння відносно євро. Благо, європейська валюта зробила спурт щодо долара, пробігши з 1,05 до 1,22, і тепер зростання щодо гривні виглядає вражаюче. Тим часом, сезонний фактор поступово себе вичерпує, але поки що не пішов остаточно, і до кінця тижня курс гривня долар дійшов до рівня 28,8. НБУ продає валюту з резервів, але поки що інерція не дозволяє курсу зупинитися.