Тим більше, що «вихід» на ринок новобудов вже не вимагає захмарних сум. Досить $20-25 тис. і маленька, але нова кватира, вже твоя.

І вже ніхто не дивиться на те, що якість нових будинків часто набагато гірше. Якщо не хрущовок, то сталинок і чешок - однозначно. Не цікавить покупців і дорогий ремонт в кватирі після будівельників. Нове, значить в тренді, значить, як у «нормальних» людей.

Погано це чи добре? Звичайно добре! Ми всі прагнемо бути краще, жити красиво, так як в рекламі. Або хоча б як ті друзі або як ці родичі, у яких квартира в новобудові.

Я тільки, знаєте, про що подумала? Мені здається, що справа не в тому, що люди женуться за трендом і модою. І навіть не в тому, що часто вони втрачають при вкладенні в новобудову більше, ніж купуючи вторинку. Ні. Проблема в тому, що житло це в більшості випадків — покупка на все життя. І від того, якої якості це житло, від того, в якому районі воно знаходиться (наприклад, на місці заводу, пов'язаного з хімічною або радіоактивного промисловістю) залежить наше життя і життя наших дітей, які виростуть в таких квартирах.

У гонитві за модою, за ціною квадратного метра і престижністю комплексу ми часто забуваємо про найголовніше: нам в цих будинках жити.

Я ні в якому разі не закликаю купувати вторинку. Ні. Я закликаю думати про те, що ви купуєте. Особливо це пов'язано з тим, що в нашій країні більше не контролюють якість будівельних матеріалів. У нас і до цього забудовники намагалися заощадити на всьому і будували, вибачте, з «гівна і гілок», але зараз ситуація може дійти до крайнощів. Адже всі чудово розуміють, що підвищувати ціни на квадратні метри і будувати якісно можна, тільки купувати ніхто не буде. Можна утримувати ціни, але тоді істотно постраждає якість будівництва. Як думаєте, яким шляхом піде наш забудовник?

Скільки простоять нові будинки? Що буде в ваших нових ванних і санвузлах з підвищеною вологістю, якщо їх збирають з газобетонних піноблоків, які є шедевром проектної оптимізації і прекрасним місцем для проживання різноманітних цвілевих грибів?

До речі, вентстоякі і канали з комунікаціями тепер теж модно збирати з піноблоків, напевно, для того що б грибам і їх спорах було легше подорожувати з поверху на поверх.

Звичайно, це не важливо, якщо дуже хочеться втекти від бабусь біля під'їзду старого будинку. Або просто вкласти кошти в нерухомість, щоб не втратити хоча б те, що є.

Але, будь ласка, давайте спробуємо самі відучувати забудовників від неякісної роботи, адже нам жити в цих будинках. І крім нас цього зробити нікому.

Бережіть себе і своє здоров'я!

Редактор рубрики «Нерухомість» Яна Довгань