Вчора економічна логіка працювала на потенційне зміцнення гривні - збільшення обсягів обов'язкових продажів, наближення днів бюджетних платежів у клієнтів, зменшення залишків на коррахунках банків і зниження різниці між курсами готівкового та безготівкового валютного ринку, але зростання котирувань незважаючи на все це говорить тільки про те, що глибина обвалу гривні і проблеми з валютою стають дедалі відчутнішими.

Можна довго говорити про зростання негативного сальдо торгівлі (перевищило 5 млрд доларів), настання основних виплат за зовнішніми боргами, проблеми з подальшим співробітництвом з МВФ (чиновники вже делікатно не дають прогнозів щодо нового траншу і перспективам його отримання за термінами), питань по структурі експорту (на фоні зростання цін на нафту на світових ринках), скандалах з Приватбанком і невизначеності з головою Нацбанку.

Все це ланки одного ланцюга, що призводять до негативних прогнозів щодо перспектив гривні і зниження життєздатності української економіки. Основна суть цих проблем - чергове «заговореня» економічних реформ в країні на фоні банальної імітації бурхливої ​​діяльності більшістю державних структур, які повинні відповідати за стан економіки України і стану життя її громадян.

Чиновникам так дуже непогано - зарплати непогані, відповідальності «нуль», а основна проблема зростання інфляції в Україні і невиконання прогнозу по ній на цей рік за логікою Нацбанку - це зростання баклажанів на 207% за рік, кавунів на 150% і кабачків на 120% . Не вірите - подивіться інфографіку Національного банку до коментарів за рівнем інфляції в 2017 році, яка опублікована НБУ на своєму сайті. Повірте - дізнаєтеся багато цікавого і головне - «поучительного».

Ось тільки, що всі ці глави відомств країни будуть розповідати народу перед виборами, що наближаються і де будуть шукати чергові «покращення» і знаходити нові «зради», що не дали державі в центрі Європи, цивілізовано жити в 21 сторіччі - це питання, яке вже давно стоїть на порядку денному. Тому що, як вчили класики економічної думки: політика - це концентроване вираження економіки.

З огляду на вчорашню поведінку курсу навіть в сприятливий для гривні період - «Мінфін» на сьогодні не може прогнозувати зміцнення позицій гривні. Швидше за все - тренд на зростання котирувань долара продовжиться, незважаючи на початок періоду бюджетних платежів у клієнтів.

Гасити курсові пожежі знову буде змушений Нацбанк, періодично виходячи на торги в форматі відповідних «запитів кращого курсу» або аукціонів з продажу долара.

«Мінфін» прогнозує на четвер активність на міжбанку в межах до 620 угод при обсязі операцій до 420 млн доларів. Коридор по долару буде в межах 28,70 -28,80 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,50-28,69 і продаж 28,70-28,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,45-28,66 гривень та продаж 28,73 -28,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 17 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація для гривні продовжує бути все більш негативною - тільки 21% (було 33%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 28,50 гривень. Вже 79%, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 28,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах настрою респондентів також залишаються не зовсім оптимістичними щодо перспектив гривні. Тільки 28% (вчора було 27%) опитаних припускають повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,50 гривень. 72% - прогнозують довготривалу закріплення долара вище 28,51 гривень.

Якщо так піде і далі - «Мінфін» буде змушений знову підвищувати основний поріг шкали опитування до 28,75 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram