Весь минулий тиждень на валютному ринку спостерігався «ідеальний шторм». На користь гривні не зіграли: ні зарахування вівторком дводенної валютної виручки експортерів за неробочий в Україні понеділок, ні попередня здача валюти населенням за період довгограючих новорічних і різдвяних свят, ні «сплячка» частини клієнтів в першій декаді місяця, ні низькі коррахунку фінустанов на початку місяця.

Зате проти неї спрацювало все: фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для виведення дивідендів, збільшення скупки доларів і євро імпортерами енергоносіїв на фоні зростання цін на нафту на світових ринках, зростаючий попит на готівковому ринку і вливання майже 18,9 млрд гривень в банківську систему. На ранок 11 січня коррахунку фінустанов різко зросли до 53,5 млрд гривень.

Цей «мікс» проблем буквально підірвав ринок і за період з 9 по 12 січня курс долара зріс на 33 копійки — з 28,20 / 28,23 до 28,54 / 28,56 гривень. Продаж $ 42 млн Нацбанком через «запит кращого курсу» минулої середи та четверга, а також п'ятничні вербальні інтервенції заступника голови Нацбанку Олега Чурія про те, що все «під контролем» — особливо на ринок не вплинули, а тільки уповільнили падіння котирувань. Це дуже негативний сигнал як для населення, так і для бізнесу.

Стає зрозумілим, що для вирівнювання ситуації необхідні вливання в набагато більших обсягах. За розрахунками «Мінфіну», для стабілізації ситуації Нацбанку треба витратити ще не менше $ 70-80 млн. Причому регулятору потрібно діяти в основному — в більш публічному форматі аукціону з продажу валюти, щоб закрити проблеми не тільки обраної двадцятки банків (з якими НБУ працює в форматі «запиту кращого курсу „), а й усіх банків-учасників валютних торгів. Зараз же “не обрані» банки змушені «бігати» по ринку і переплачувати за валюту своїм більш удачливим колегам або «задорого» скуповувати валюту в форматі «з миру по нитці» у клієнтів, що збільшує котирування всього міжбанку.

Девальваційні настрої посилилися, а перекоси між попитом і пропозицією валюти — зросли.Провідним гравцем, який реально може зупинити процес сповзання курсу до нового рівня в 29 гривень за долар — залишається тільки Нацбанк.

Чи готовий він реально рятувати ситуацію або обмежиться напівзаходами з викидом на ринок відносно невеликих порцій валюти, які не змінюють загальної ситуації на торгах — покажуть дії регулятора на початку наступного тижня.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор. 15 січня в США вихідний — День Мартіна Лютера Кінга і американські банки не будуть проводити доларові платежі. В Україні це звичайний робочий понеділок і операції в доларах на міжбанку будуть проводитися на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, в доларах — наступним), що зазвичай знижує активність українського валютного міжбанку. Вся виручка експортерів буде зарахована вівторком (16 січня), що означає — обов'язкові продажу з цих надходжень пройдуть тільки середовищем (17-тим числом).

Таким чином, в період з понеділка по середу можливі нові ситуативні перекоси попиту і пропозиції на торгах. Причому, швидше за все 16-го і 17-го числа — попит буде перевищувати пропозицію, а 18 січня за рахунок обсягів обов'язкових продажів -тиск на гривню може ненадовго знизиться. До 19 числа вплив цього фактора вже буде нівельовано;

2) Дні бюджетних платежів і ліквідність в банківській системі. Одноразове повернення майже 18,9 млрд гривень в банківську систему в середині минулого тижня (коррахунки фінустанов зросли до 53,5 млрд гривень) — спровокувало зростання попиту на валюту з боку клієнтів і спекулятивне розгойдування курсу. З середини цього тижня більшість компаній почнуть проводити свої податкові платежі, що знизить обсяги ліквідності в банківській системі і послабить тиск на курс. Це ж підштовхне частину експортерів до більш активного продажу валютної виручки на торгах і спрацює на користь гривні.

Але на дуже великі грошові вливання на міжбанку «Мінфін» не розраховує. Причина — найбільші експортери поки не витратили всю наявну у них вільну гривню і продаватимуть тільки обов'язкові 50% валютної виручки. З рештою валюти вони розлучаться тільки в обсягах додаткових потреб в гривні на проведення податкових платежів і на ведення господарської діяльності в цей період;

3) Збільшення попиту на валюту на готівковому ринку і поява чергового розриву котирувань міжбанку і курсу в обмінних пунктах. Після зростання курсу за минулий тиждень на третину гривні на доларі — населення знову запанікувало і ажіотаж зі скупкою валюти посилився вже з минулого четверга.

Побоювання подальшої девальвації гривні як у бізнесу, так і у населення підштовхують обидва сегмента валютного ринку, а спекулятивна гра «на підвищення» на переливах валюти з однієї частини цього ринку на іншу — знову стає економічно вигідною.

Таким чином відбувається розхитування котирувань як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Самі банки також хеджують свої курсові ризики і закуповуються на валютну позицію в межах нормативів регулятора, що збільшує загальний обсяг попиту на торгах.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень

15 cічня (понеділок) завдяки неробочому дню в США доларові розрахунки будуть проводитися з датою валютування 16 січня, що знизить активність клієнтів на торгах. Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ. Обсяги операцій зменшаться до $ 220-260 млн при укладанні до 420-440 угод. Вірогідніше за все — попит продовжить перевищувати пропозицію, що буде грати проти гривні;

16 і 17 січня (вівторок — середа) у вівторок банками буде зарахована валютна виручка за минулу п'ятницю і понеділок, що забезпечить як мінімум її 50-ти відсоткову продажу в середу. Це призведе до поступового зростання обсягів операцій в ці дні до $ 290-340 млн при укладанні до 500-620 угод. Тренд по курсу на міжбанку знову сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ, але тиск на гривню почне поступово знижуватися ближче до середи;

18 і 19 січня (четвер-п'ятниця). У цей період головним фактором на міжбанку стане необхідність проведення клієнтами банків бюджетних платежів. Частина імпортерів знизить свої обсяги купівлі валюти, а експортери почнуть активніше її продавати для покриття потреб в гривневих ресурсах. Це послужить підтримкою національній валюті.

Але на відміну від попередніх аналогічних періодів — значного зміцнення гривні в ці дні «Мінфін» не очікує. Надто вже великий її обсяг вийшов на ринок в середині минулого тижня. Швидше за все відбудеться тільки незначна корекція курсу долара в сторону зниження — не більше, ніж на 5 -7 копійок в день. Якщо ситуативно з'явиться надлишок валюти (що дуже малоймовірно), то після зниження котирувань на 5-7 копійок — НБУ буде поповнювати втрати ЗВР минулого тижня за рахунок викупу долара на міжбанку, що зупинить зміцнення гривні. Обсяг операцій складе до $ 360-420 млн і більше при укладанні до 620 угод;

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 28,30-28,70 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 25-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20-30 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде мінімальною 15 січня, а потім поступово буде рости, починаючи з 16-го числа. Тренд по курсу буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших учасників міжбанку і дій самого НБУ. Спекулянти продовжать максимально розгойдувати ринок, намагаючись зіграти «на підвищення».

Котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 28,30-28,60 гривень.