Жоден з факторів, який міг зіграти на її користь, не спрацював. За ці дні міжбанківські котирування долара виросли на 33 копійки з 28,20 / 28,23 до 28,54 / 28,56.

Американська валюта фактично щодня пробивала черговий психологічний рівень. НБУ намагався втримати ситуацію під контролем, продавши через «запит кращого курсу» за інформацією Мінфіну не менше $ 42 млн в середу та четвер. Але і це не допомогло. Міжбанк до кінця п'ятниці залишився дуже знервованим і малопередбачуваним. Попит на валюту на готівковому ринку за останні дні стрімко виріс, що обіцяє непогані заробітки власникам обмінників. Вони спробують скористатися ажіотажем на валютному ринку.

Читайте також: На валютному ринку паніка: знову ті самі граблі

Паніка на міжбанку і зростання соціальних виплат позначилися на готівковому ринку, а девальваційні настрої громадян і бізнесу наростають. Це врахують фінансисти, хеджуючи свої підвищені валютні ризики за рахунок розширення спреду і відвертої гри «на підвищення» при продажу валюти в ці вихідні.

Курси валют 13-го і 14-го січня

Скажемо відразу, всі три валюти будуть «ризиковими» для фінансистів через істотні валютні коливання тижня, що завершився, і досить туманних перспектив наступного. «Рятуватися» від цього вони будуть звичайним шляхом — за рахунок розширення спреду і завищенням курсу продажу готівкової валюти.

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 28,40 — 28,55 гривень, продаж 28,65-28,80. Основна частина обмінників збільшить спред в середньому до 25-40 копійок.

Котирування євро. В останні дні минулого тижня євровалюта стрімко зростала на міжнародних ринках, пробивши в п'ятницю психологічний рівень в 1,21 долара. Фінансисти врахують цю тенденцію при виставленні котирувань готівкового євро в обмінниках.

На 17:00 за Києвом 12 січня крос-курс пари євро / долар був біля позначки 1,2140 долара за євро. Виходячи з прогнозованого на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 28,40 — 28,55 гривень, продаж 28,65 -28,80), обмінники на ці вихідні виставлять котирування готівкового євро в межах широкого коридору: прийом 34,477-34,660 і продаж 34,781-34,963 гривні.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть ще бути скориговані на плюс-мінус до 20-25 копійок на євро в залежності від завдань, що стоять перед власниками обмінників.

«Обмежувачами» в їх роботі можуть бути: фізична наявність євровалюти і гривні в касі обмінника, «жвавість» точки, а для банківських обмінників — показники валютної позиції фінустанови по євро.

Котирування по російському рублю. Після новорічних тривалих вихідних — за рахунок зростання цін на нафту — позиції російської валюти зміцнілися на міжнародних ринках. При перерахунку крос-курсів пар долар / рубль і рубль / гривня це призвело до того, що на міжбанку рубль переступив позначку в 0,5 гривні за рубль. Змушений змінювати свої курси в цьому випадку і готівковий ринок.

Котирування в суботу та неділю будуть такими: прийом за 1 рубль в межах 0,500-0,503 гривні і продаж 0,505-0,508 гривень. Ці розрахункові цифри «Мінфіну» можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус 0,01-0,02 гривні на рублі в залежності від завдань власників обмінника.