Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій у коментарі щодо ситуації на валютному ринку.

«Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні», — заявив він.

За його словами, ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року.

Чурій зазначив, що сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів.

Читайте також: Долар зростає: чи є шанс у гривні врятуватися від обвалу

«Для пом’якшення впливу цих чинників НБУ продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року Нацбанк здійснив продаж іноземної валюти на суму $53,5 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. НБУ має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили $18,8 млрд на початок січня», — коментує чиновник.

Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, — курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3% попри окремі періоди посилених коливань, підсумував Чурій.

Читайте також: Що буде впливати на курс в 2018

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram