Хоча «досьє» кандидатів вже давно припадають пилом в Адміністрації Президента, кандидатура нинішнього головного банкіра країни поки влаштовує всіх. До того ж, питання про транші МВФ міцно «завис», так що поспішати з призначенням немає сенсу.

Напередодні Нового року, «Мінфін» дізнався у своїх читачів, як вони ставляться до «безголового» НБУ та, хто, на їхню думку, повинен зайняти місце Валерії Гонтаревої. Більшість респондентів вважає, що новому керівнику Нацбанку не потрібне гучне прізвище. Він повинен бути звичайним технократом. Але навіть якщо НБУ так й не отримає повноцінного главу найближчим часом - не біда. Адже, насправді, все найважливіші для фінансової системи рішення ухвалюються не на Інститутській.

«Мінфін» публікує результати дослідження в інтерактивних діаграмах. Вони оновлюються в режимі реального часу. Якщо ви ще не пройшли опитування, але хочете вплинути на кінцевий результат, зробити це можна тут.

Голова - тільки «для галки»

Що є постійний глава НБУ, що його немає - не має значення. Адже найважливіші рішення приймаються не в Нацбанку. У цьому впевнена половина респондентів. Тільки близько третини респондентів вважає, що відсутність повноправного керівника НБУ несе загрозу фінансовій стабільності.

Гірше не стало

Тривала відпустка Валерії Гонтаревої та відсутність повноправного голови НБУ ніяк не позначилися на якості роботи регулятора. Так вважає абсолютна більшість респондентів. А близько 10% опитаних упевнені, що в період правління «в.о.» якість роботи НБУ навіть покращилися.

Не повертайся

Менше ніж 20% респондентів хотіло б повернути Валерію Гонтареву з тривалої відпустки в крісло голови НБУ. Половина опитаних вважає, що для початку потрібно розібратися з її попередньою діяльністю на посту глави, а потім - вирішувати, чи повертати її на Інститутську.

Винуватці

Призначення постійного глави НБУ затягують й президент, й парламент. По суті, вони просто торгуються за свого кандидата на «тепле» місце. Так вважає більше ніж половина респондентів. Ще трохи більше третини звинувачує президента в затягуванні призначення, адже це саме його законодавча ініціатива.

Без зайвого шуму

Новому главі НБУ не потрібне гучне прізвище. Він повинен бути простим технократом, який буде без зайвого шуму виконувати свої безпосередні обов'язки. Саме такий варіант відповіді зібрав найбільше голосів.

Серед кандидатів «з ім'ям» лідирують голова Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук та екс-голова ПриватБанку Олександр Дубілет. Примітно, що нинішнього в.о. глави НБУ, Якова Смолія, хоче залишити на цій посаді всього 5,7% респондентів.

Також «Мінфін» надав респондентам можливість пропонувати своїх кандидатів. Найбільш примітні пропозиції та коментарі виглядають так (оригінальна орфографія збережена):

  • чесну і самрдостатню людину+визнаного макроекономіста
  • Олега Соскина
  • себя, хуже не будет
  • Кличко
  • варианты - один другого смешнее :-)
  • Cталина
  • Шевченко Кирилл
  • НБУ подчиняется Банку международных расчетов (Базель, Швейцария), вот там пусть и решают, кого назначать главой Центробанка
  • билла гейца
  • Гражданина Швейцарии

Кращі з кращих

За новітню історію України, в кріслі голови НБУ побувало всього 9 чоловік. На думку респондентів, Віктор Ющенко - кращий з них. Другий найуспішніший голова - Валерія Гонтарєва. Найгірше респонденти оцінили діяльності Ігоря Соркіна, який був головю НБУ з січня 2013 по лютий 2014 року.

Олекса Рябуха