Поправки до Податкового кодексу, в тому числі зі сплати ПДВ в 20% з електронних послуг зарубіжних компаній (так званий «податок на Google»), були внесені ще в жовтні 2016 року, але податковим органам країни була надана можливість ще протягом року визначити механізм сплати цього платежу, пише «Прайм».

Починати стягувати цей податок було вирішено з 1 січня 2018 року.

Як пояснювали в білоруському міністерстві з податків і зборів (МНС), в республіці вирішили наслідувати прикладу Росії, де «податок на Google» застосовується з 2017 року, і Євросоюзу, де його сплачують з 2015 року.

Вирішено, що даний податок сплачується щоквартально в білоруських рублях.

До послуг, які підпадають під оподаткування, якщо їх споживачем є фізична особа в Білорусії, відносяться надання прав на використання програмного забезпечення (включаючи комп'ютерні ігри), електронних книг, музичних творів, аудіовізуальних творів через інтернет, рекламні послуги в мережі та інші.

Крім того, через сервіс іноземним організаціям буде надана інформація нормативно-правового характеру, роз'яснення, коментарі, перелік послуг, виручка від яких оподатковується ПДВ, форма заяви про взяття на облік.

Організації, що сумніваються у своєму обов'язку сплати податку, за допомогою сервісу зможуть визначити, визнаються вони платниками податку чи ні.

Іноземним організаціям, визнаним платниками податку, буде запропонований алгоритм дій, які їм слід зробити.