До цих об'єктів було так багато уваги, що його завжди не вистачало на інші будівлі. Видання Arch Speech розповіло про десять не менш значимих роботах, які треба обов'язково побачити.

Заха Хадід: архітектура для шейхів

На Заху Хадід вплинув не тільки радянський авангард, а й культура рідного Іраку. Це проявилося в Дослідницькому центрі короля Абдалли, який відкрився в Ер-Ріяді. Денне світло проникає в зали через машрабії — візерункові решітки, поширені в арабській архітектурі.

Центр у формі шестикутного кристала, який нібито виростає з пустелі, побудували для KAPSARC. Ця організація займається енергетичною політикою Саудівської Аравії і намагається пом'якшити вплив на навколишнє середовище. Будівля відповідає тим же цілям: воно побудовано за стандартами «зеленої» архітектури.

MAD Architects: нова хвиля

В цьому році китайське бюро MAD завершило відразу кілька великих проектів, в тому числі багатофункціональний Chaoyang Park Plaza. Будівництво почали в 2012 році і завершили зовсім недавно.

Це два хвилеподібних хмарочоса в Пекіні, всередині яких знаходяться офіси, магазини та квартири. Їх асиметрична форма продиктована природними рельєфами, які знайомі кожному жителю Китаю: полонинами, лісами, вигинами річок і озер.

Atelier Štěpán: церква в Сазовіце

З кожним десятиліттям в світі з'являється все менше нових культових об'єктів, а старим доводиться підбирати нові функції. Вдалий приклад цього року — бетонна церква Святого Вацлава в чеському місті Сазовіце. Її появи місцеві жителі чекали 80 років.

Будівля, побудована під керівництвом чеського бюро Atelier Štěpán, говорить з прихожанами сучасною мовою, але відсилає до знайомих формам: циліндричний об `єм- пряма цитата каплиці Святого Вацлава в Празі.

Норман Фостер: сама зелена офісна будівля в світі

Як і інші проекти Нормана Фостера, штаб-квартира Bloomberg в Лондоні створена з турботою про навколишній світ: в будівлю проникає максимально багато повітря і природного освітлення — це дозволяє економити електрику. Будівлю Bloomberg недарма називають «найзеленішою у світі»: вона набрала 98,5% в рейтингу BREEAM, і це найвищий показник серед офісних будівель в світі.

Фостер подумав не тільки про екологію, а й про контекст: будівля розташована між Банком Англії і собором Святого Павла і перегукується з історичною забудовою завдяки кольору. Під час будівельних робіт на місці майбутнього фундаменту знайшли стародавню дорогу — спадщина Римської Імперії. Це теж знайшло відображення в архітектурі: пішохідна аркада повторює давньоримський шлях.

MVRDV: океан книги

Від першого скетчу до відкриття величезної бібліотеки Tianjin Binhai Library в Китаї пройшло три роки — це найшвидший проект голландського бюро MVRDV. Книгосховище знаходиться в атріумі, в центрі якого знаходиться величезний куля, що світиться — «око». Від нього хвилями розходяться книжкові полиці. Архітектори кажуть, що хотіли передати метафору вчення, яке розширює горизонти свідомості.

Через форсованих строків будівництва довелося відмовитися від одного з рішень — всупереч протестам MVRDV забудовник не зробив доступ до ступінчастого вивороту атріуму, якиц теж міг би стати сходами з книг. Полки виявилися недоступні, а бюро звинуватили в тому, що будівля вийшла недостатньо зручною.

OMA: оазис знань в Катарі

Бюро Рема Колхаса спроектувало Національну бібліотеку Катару для «Міста освіти» — району Дохи, де знаходяться кампуси престижних західних університетів. Поруч повинні були з'явитися ще дві споруди OMA: будівля Освітнього фонду Катару і корпус Інституту політики Rand.

Економічна криза завадила цим задумам — вдалося довести до розуму тільки бібліотеку. На 45 тисячах квадратних метрів розміщено понад мільйон книг, а також комп'ютерні лабораторії, обладнання для 3D-друку і лекційні зали.

Snøhetta: музей-печера

Архітектура все частіше йде в підпілля — в тому числі музеї. Будинки «закопують» в землю з різних причин: щоб не придушувати відвідувача архітектурою і залишити йому простір для емоцій, або щоб підкреслити тематику музею — як у випадку з Центром наскального живопису в Монтіньяк від бюро Snohetta.

Всередині знаходиться точна копія печери Ласко. Щоб передати «печерну» атмосферу, для стін, стелі, фасаду і т.д. вибрали єдиний матеріал — бетон.

Ренцо П'яно: хай живе суд

У Парижі з'явилася найбільша в Європі будівля для юридичних судів. Це 40-поверховий хмарочос в північній частині міста. Ренцо П'яно «розбив» його на частини — чотири об’єми, що зменшуються. Нижній за пропорціями вписаний в історичну забудову — будівля оточена будинками часів османізаціі Парижа.

Три наступні рівні вміщують по 10 поверхів. Вони відокремлені один від одного терасами, де ростуть понад 500 дерев — це ще більше пом'якшує ефект від проникнення хмарочоса в навколишнє середовище.

Стівен Холл: цілюща будівля

Центри Меггі, де допомагають онкохворим, розкидані по всій Британії. Вони з'явилися з ініціативи Чарльза Дженкса, дружина якого померла від раку. Кожна з будівель спроектована відомим архітектором. Нове, чотирнадцяте за рахунком, не стало винятком — його автором виступив Стівен Холл.

Триповерхова будівля зроблена за принципом «посудини всередині судини»: перший рівень, зовнішній, складається з матового скла. Другий, внутрішній — зі світлого бамбукового дерева. Відвідувача чекає плавний підйом по гвинтових сходах, який завершиться садом на даху.

BIG: музей з Лего

Музей задуманий як штучна гора з 21 блоків на зразок LEGO. Проект навіть презентували в формі конструктора. Така конфігурація дає повну свободу в наповненні залів: в кожному з блоків може бути своя експозиції з будь-яким оформленням і освітленням.

Загальна ступінчаста форма створює серію терас з відкритими дитячими майданчиками, а нижній рівень збирається навколо центральної критої площі.

Щоб музей був помітний прямо на знімках з космосу, самий верхній титульний блок побудували в автентичних пропорціях LEGO: два до чотирьох. А на даху повторили у вигляді світлових ліхтарів 8 знакових точок-з'єднань.