Дослідження «Мінфіну» базується на простому та об'єктивному критерії - кількості об'єктів, введених забудовниками в експлуатацію в 2017 році. Звичайно, цей показник не гарантує, що в майбутньому у забудовника не виникне проблем. Однак в реаліях закритого українського ринку нерухомості, це єдиний більш-менш чіткий критерій відбору.

Перед публікацією рейтингу, «Мінфін» запитав читачів, що вони думають про життя в передмісті, а також, яке житло їм більше подобається. Тепер редакція публікує результати дослідження в інтерактивних діаграмах, які оновлюються в режимі реального часу.

Якщо ви ще не пройшли опитування, але хочете вплинути на його результати, зробити це можна тут.

Що важливо

Майже для половини респондентів головне при виборі квартири - інфраструктура. Ще близько 20% орієнтуються на кращу ціну та можливість взяти житло в кредит.

Ненависний мегаполіс

Майже 50% читачів, які відповіли на запитання, хочуть уникнути задушливої міської суєти та вважає за краще жити в передмісті. Ще більше ніж 20% розглядають приміську нерухомість як об'єкт інвестицій. Трохи більше за 15% опитаних не хоче ні жити там, ні вкладати туди свої гроші.

Загадкове слово «передмістя»

Кожен по-своєму розуміє, що означає «передмістя». Але все ж велика частина респондентів впевнена, що це місце, куди без проблем можна дістатися громадським транспортом після роботи. Деякі навіть вважають, що передмістя Києва - це вся Київська область.

Менше - краще

До 14 000 грн. Саме стільки половина респондентів готова витратити на покупку 1 квадратного метра житла недалеко від столиці. Ще трохи менше половини подужає ціну в 10 000 грн. Менше ніж 3% респондентів готові заплатити за «квадрат» понад 18 000 грн.

Де краще

Ідеального місця розташування передмістя немає. Більшість вважають за краще Ірпінь та Бучу. Найменше респондентів хочуть жити в Обухові, Українці та Броварах.

Київ беруть в облогу

Рано чи пізно через активну забудову передмістя до Києва попросту не можна буде в'їхати, - впевнена більшість респондентів. Ще чверть опитаних ставиться до забудови зони навколо столиці філософськи та вважає, що це закономірне явище.

Стабільність

Ціни на житло в передмісті вже досить високі, відповідно, рости вже не будуть. Але і здешевлення квадратних метрів не передбачається. Так вважає більше ніж половина респондентів. Приблизно третина опитаних впевнена, що ціни на житло ще будуть падати та чекають, поки ринок досягне «дна».