За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, небанківський ринок обміну валют за 2017 рік суттєво змінився. Компанії почали показувати реальний обсяг здійснених валютообмінних операцій. За даними регулятора, він збільшився в 8 разів. 

Головними проблемами на ринку залишилися: високий рівень монополізації, непрозорі структури власності НФУ, тіньові операції з валютою. Саме на цих питаннях НБУ буде акцентувати увагу в наступному році при проведенні перевірок та видачі ліцензій.

Директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза повідомив, що станом на 01.12.2017 регулятор провів 1204 перевірки НФУ, що склало 30% від загальної кількості офіційно зареєстрованих пунктів обміну валют.

Він також зазначив, що правоохоронні органи почали більш активну роботу по боротьбі з нелегальними пунктами обміну.

Глава правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній Анна Замазеева розповіла представникам регулятора про основні проблеми НФУ на валютообмінному ринку. У їх числі — проблеми взаємодії з банками щодо відкриття рахунків в іноземній валюті і зарахування валюти на дані рахунки, неврегульовані агентські схеми, спірні ситуації при здійсненні перевірок НБУ.

Представники НБУ запропонували Всеукраїнської асоціації фінансових компаній підготувати спільний лист від небанківських фінустанов, в якому будуть узагальнені головні проблеми ринку. Таким чином, кожен з учасників ринку може взяти участь в його підготовці. За результатами розгляду цього листа НБУ проведе відповідну роботу.

Директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз розповів про зміни в Положенні про порядок надання НФУ генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, які будуть сприяти розвитку добросовісної конкуренції на ринку і появі нових гравців. Повний текст нормативного акта очікується на сайті НБУ наступного тижня. Його ефективність можна буде оцінити вже в 2018 році.