«Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні та юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які „відмив“ переводячи їх у „біткоїни“ та інші криптовалюти», — розповіли в СБУ.

За інформацією спецслужби, росіянин тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. Не маючи офіційно постійного джерела доходів в Україні, він отримує значні прибутки від протиправної діяльності.

Зазначається, що під час досудового розслідування співробітники СБУ отримали дані, що чоловік підтримує прямі особисті зв’язки з керівництвом деяких міністерств та відомств РФ, у тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з Головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів коштів за технологією «блокчейн».

«У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи щодо перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму», — зазначають у спецслужбі.

Раніше «Мінфін» писав, що 15 грудня о 8:00 в арендовану квартиру засновника видання про криптовалюту і блокчейн ForkLog Анатолія Каплана (Климова) в Одесі увійшли представники головного слідчого управління СБУ з двома понятими і почали обшук.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram