З одного боку, це призводить до постійних диспропорцій на ресурсному ринку (гривні в банківській системі то «багато», то «мало») за рахунок перерахувань Держказначейства на рахунки клієнтів в банківську систему, а потім - платежів підприємств на бюджетні рахунки за її межи.

З іншого - значна частина гривні, яка потрапляє в банки при таких операціях, в кінцевому підсумку виходить на валютний міжбанк - клієнтам треба закривати свої зовнішньоекономічні контракти. Більш того, не за горами - різдвяні канікули в ЄС і США. Це змушує поспішати українських партнерів із закриттям валютних операцій, до моменту зниження ділової активності в Європі і Америці.

Накладення української специфіки наближення закінчення бюджетного року і різдвяних свят збільшить активність валютного міжбанку в ці дні. За нашими розрахунками сьогодні буде здійснено до 560-590 угод при обсязі операцій до 400 млн доларів. На торгах як і раніше будуть присутні практично всі великі гравці. Як і минулого тижня - основними покупцями валюти будуть імпортери енергоносіїв і товарів широкого вжитку, а продавцями - металурги і агрокомпанії.

Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і спробують розгойдувати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців. Тим більше, що все так же "небезпечним» для гривні залишається наявність розриву між готівковим і безготівковим курсом.

На користь гривні спрацює падіння коррахунків банків до вже «низьких» для системи 40,1 млрд гривень, що позбавлятиме спекулянтів гривневого ресурсу для масштабних арбітражів по курсу.

«Мінфін» прогнозує на понеділок досить широкий коридор по долару в межах 27,11-27,20 гривень в залежності від ситуативних дій найбільших гравців ринку. Якщо курс піде вище 27,2 гривень за долар - ми не виключаємо виходу НБУ на ринок з продажем валюти.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар так і не подешевшав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,05-27,23 і продаж 27,20-27,32 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,22 гривень та продаж 27,27-27,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У понеділок ситуація за прогнозами офіційного курсу і ринкового фактично однакова.

За офіційним курсом - 32% (в п'ятницю було 30%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 68% все ж таки впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 33% (8 грудня було 30%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 67% - зберігають упевненість в довгостроковому закріпленні долара вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber