Як повідомляється, сплата земельного податку здійснюється власниками земельних ділянок та постійними землекористувачами. При цьому за земельні ділянки, що перебувають у комунальній або державній власності та надані в оренду, справляється орендна плата.

При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

Разом з тим необхідно звернути увагу на наявну судову практику стягнення на користь органів місцевого самоврядування плати за використання земельних ділянок у належному розмірі у випадках використання безпідставно набутої земельної ділянки.

Так, суб’єктів, які використовують безпідставно набуті земельні ділянки зобов’язано компенсувати завдану власнику земельної ділянки майнову шкоду у формі неотриманої орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності.