Основних причин дві:

1) Завершилася дія фактора збільшення обов'язкових продаж експортерів у зв'язку з вихідним у США (23 листопада) та зарахуванням минулої п'ятниці виручки українським підприємствам за два дні. Ці суми вже продані вчора, і тому більшої пропозиції валюти не буде, а та валюта, яка буде запропонована — не буде «дешевою».

2) Наблизився кінець місяця (на останній день великих платежів у валюті ніхто не залишає), і клієнти почали закривати свої розрахунки на звітну дату. Це з одного боку — збільшує попит, а з іншого — стимулює активну роботу спекулянтів. У них досить активна пора для заробітку на арбітражі. Це збільшить статистику торгів.

Продавати валюту будуть ті компанії — у кого вже немає гривні від повернення ПДВ. Тим більше, що коррахунки банків впали на 5,1 млрд гривень — до 49,6 млрд. А це означає, що поступово гривню клієнти витрачають як на проведення поточних операцій, так і на зовнішньоекономічні розрахунки за рахунок купівлі валюти на міжбанку. Зниження ліквідності в банківській системі може дещо ослабити тиск на гривню, але в цілому — тенденція до подорожчання валют збережеться за рахунок купівель великими імпортерами енергоносіїв, а також компаніями, що торгують товарами народного споживання та електроніки перед сезоном новорічних продаж.

«Мінфін» прогнозує на вівторок коридор по курсу долара у межах 26,83-26,89 гривень при обсягах операцій — до 340-380 млн доларів і здійсненні до 550 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар зупинився у своєму зростанні у більшості обмінних пунктів, а деякі оператори цього ринку знизили котирування. Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,79 і продаж 26,80-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,76 гривень та продаж 26,79-26,85 гривень.

Стосовно тенденцій на торгах за 27 листопада можна ознайомитися тут, а графік котирувань по долару, евро та рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У вівторок ситуація щодо прогнозів офіційного курсу покращилася для гривні. 22% (вчора було 10%) опитаних вважають, що курс НБУ буде нижче 26,75 гривень. 78% все ще впевнені у його довгостроковому поверненні до рівня вище 26,76 гривень.

Щодо міжбанківського курсу ситуація схожа. 21% (було 15%) респондентів сподівається на повернення котирувань міжбанку до рівня — нижче 26,75 гривень. 79% — припускає його закріплення вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного та ринкового курсу долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними матеріалами «Мінфіна» у Viber