Долар має всі шанси перевищити психологічний бар'єр в 26,90 гривень і піти до нового орієнтиру — курсу 27 гривень та вище. Наклалося кілька чинників, які працюють сьогодні проти гривні:

1) Після вчорашнього святкування в США Дня подяки сьогоднішнім днем ​​буде зарахована валютна виручка на рахунки українських експортерів. Але 50% обов'язкових продажів від цієї суми буде продаватися тільки понеділком. А наявність у експортерів значних гривневих ресурсів після отримання відшкодування ПДВ — дозволяє їм особливо не поспішати з продажем тої валюти, що в них залишається.

Таким чином — пропозиція сьогодні буде низькою. Інша справа — імпортери. У них мало того, що є гривня для купівлі валюти, так вони ще й побоюються подальшого зростання курсу, що підштовхує попит на валюту. В кінцевому підсумку, формується зростання попиту на валюту на фоні низької пропозиції і це тисне на курс;

2) Збереження надлишків ліквідності в банківській системі (наприклад, коррахунки банків на ранок четверга перевищували 57,7 млрд гривень) дає можливості спекулянтам для постійного розгойдування курсу з загальної грою «на підвищення»;

3) Наближення кінця місяця і майбутні новорічні свята активізували імпортерів енергоносіїв (активно закуповують нафтопродукти на побоюваннях подальшого зростання цін на світових ринках), а також продавців електроніки та споживчих товарів (у очікуванні періоду «передноворічних покупок населення» вони закуповують товари за кордоном).

За нашими прогнозами, сьогодні очікується черговий стрибок котирувань по долару на фоні середніх показників торгів.

«Мінфін» прогнозує коридор по курсу долара в межах 26,82-26,97 гривень при обсязі операцій — до 280-310 млн доларів і скоєнні до 480 угод. Зліт котирувань може змусити НБУ вийти на ринок з продажем долара, щоб збити спекулятивний ажіотаж. Це може статися в тому випадку, якщо курс піде вище 26,95 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар росте.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,60-26,85 і продаж 26,84-26,98 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,80 гривень та продаж 26,84-26,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 23 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю ситуація за прогнозами офіційного курсу знову невтішна для гривні. Через зростання котирувань ми змушені підвищити основний поріг опитування до 26,75 гривень. 18% опитаних вважають, що курс НБУ буде нижче 26,75 гривень. 82% впевнені в його довгостроковому поверненні до рівня вище 26,76 гривень.

За міжбанківським курсом також прогноз для гривні тех разочаровує. Тільки 18% респондентів вірить в повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 26,75 гривень. 82% опитаних — припускає його довгострокове закріплення вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber