Українська влада стверджує, що криптовалюта в нашій країні не є платіжним засобом. Відповідно, купити за неї товари та послуги — не можна. З іншого боку, ні парламент, ні НБУ, ні Мінфін досі не можуть пояснити, що таке криптовалюта та який в неї статус в Україні. Тому вони її просто ігнорують. Та й прямої заборони на використання біткоіну ніде не міститься.

Напевно тому розплатитися криптовалютою, навіть не обмінюючи її на гривню або інвалюту, цілком реально. З кожним днем її приймає все більше торгових точок. «Мінфін» подивився, що можна купити в Україні за біткоін.

Від камінів до майнерів

В Інтернеті досить багато інформації про місця, де можна розплатитися біткоіном в Україні. Але її правдивість дуже сумнівна. Наприклад, на деяких інтернет-сайтах стверджувалося, що біткоіном можна оплатити товари в Цитрусі або паливо на заправках WOG. «Мінфін» перевірив цю інформацію, але вона не підтвердилася.

Всього нам вдалося знайти майже 40 місць по всій Україні, де, за різними даними, беруть біткоіни в якості оплати за товари та послуги. Але насправді виявилося, що біткоіни можна розплатитися тільки в 23 точках. Власники цих місць, так або інакше, пов'язані з криптосвітом. А тому ці ентузіасти на свій страх та ризик приймають біткоіни до оплати.

Найчастіше серед подібних точок зустрічаються інтернет-магазини. Велика частина операторів контакт-центрів спочатку не знала, чи можна розплатитися біткоіном. Але вони просили небагато часу, та майже всі передзвонювали з відповіддю.

Знайшовся навіть один магазин, власники якого вирішили взагалі перейти з торгівлі в криптоіндустрію. Так, в Омега-Клімат (магазин торгував кліматичною технікою), «Мінфіну» сказали, що раніше весь асортимент товарів продавався за криптовалюту. Однак зараз магазин згортає бізнес. «Ми повністю перейшли на майнінг. Але якщо потрібен камін, організуємо його », — розповіли в Омега-Клімат.

Серед компаній, які беруть біткоіни, знайшлися юристи та IT-шники. Більш того, за найвідомішу криптовалюту в Україні можна оплатити реєстрацію торгової марки.

Логістичні послуги також надають за біткоіни. Компанія Golden Corn, наприклад, пообіцяла організувати доставку агропродукції, але з однією умовою: вартість доставки не повинна перевищувати $500.

Серед інших неординарних послуг, які можна оплачувати криптовалютою — поїздка в Чорнобиль. Як розповіли «Мінфіну» в Adventure Tours, ця компанія дуже рада бачити всіх, хто хоч «якось пов'язаний з криптоіндустрією».

З більш простих сервісів за біткоіни можна купити квиток в кіно, оплатити доставку квітів, забронювати місце в одеському хостелі та заплатити ріелторам за посередницькі послуги.

У більшості випадків, все що потрібно, щоб провести оплату за допомогою біткоіну — цифровий гаманець. Торговці просять просто перевести частину біткоіну на відповідну суму на свій гаманець.

«Мінфін» звів у таблиці всі точки, де можна оплатити біткоіном товари та послуги. В окремій таблиці зібрали місця, де, за інформацією в Інтернеті, можна розплатитися криптовалютою, але насправді там її не приймають.

Де можна заплатити біткоіном

Компанія Чим займається​
Можна розплатитися біткоіном

Продажі

Tix24 Інтернет-магазин товарів
Digit Інтернет-магазин техніки
Омега-Клімат Інтернет-магазин кліматичної техніки *
Asic Trade Інтернет-магазин обладнання для майнингу
BeAngel Інтернет-магазин нижньої білизни і купальників
**
Rechi.ua Інтернет-магазин

Юристи

Juscutum Юрпослуги
Ілляшев та Партнери Юрпослуги
Михайлюк, Сороколат та Партнери Регістрація торгової марки

IT

RX-name IT-послуги, хостинг
Unihost Хостинг, домени

Різне

Adventure Tours Організація пригод в Україні
Centro Hostel Хостел
Videofabrika Творча студія
Твоя Усмішка Стоматологія
Golden Corn Перевезення агропродукції ***
shop@2show.mobi Билети до кіно
Світ футболок Принт футболок ****
Sendflowers Продаж квітів
Эко Лавка Продаж органічних продуктів *****
GEK Рієлторські послуги
Актив Принт Типографія

*в даний момент магазин на стадії закриття. Камін за криптовалюту обіцяли продати

** біткоіном можна розплатитися тільки в дніпровському магазині в ТРЦ Європа

***біткоіном можна оплатити перевезення вартістю до $500

**** біткоіном можна оплатити замовлення понад 1000 футболок

***** біткоіном можна розплатитися тільки в єдиному магазині в Києві на вулиці Механізаторів

Де не можна розплатитися біткоіном, але в Інтернеті — інша інформація

Компанія Чим займається
Можна розплатитися біткоіном

Продаж

Цитрус Інтернет-магазин техніки
Polaroid Vision Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
RayBan Vision Інтернет-магазин сонцезахисних окулярів
Мебельний Експрес Інтернет-магазин меблів
ROM Інтернет-магазин меблів
Модний Магазин Магазин одягу, техніки і товарів для дому
12V Інтернет-магазин автозапчастин
Avtoplenka Інтернет-магазин плівок для авто

Різне

Kava Like Кафе
Циферблат Кафе
Натуральні продукт Продажа органічних продуктів
WOG АЗС
Awebia IT-послуги
Aero3 IT-послуги
e-photo Типографія

Олекса Рябуха