31 жовтня Мінфін прийняв увесь заявлений попит на загальну суму 1,12 млрд грн за номінальною вартістю, та підвищив максимальні доходності ОВДП на 35-44 б.п. до рівня 14.70-14.94%. Однак, це підвищення було значно меншим ніж збільшення облікової ставки, яка зросла на 100 б.п. до 13.50%. Чому відбулось саме так, і чому ставки за ОВДП навряд чи зміняться більше, варто поглянути як ці ставки рухались впродовж 2016 та 2017 років.

Як ми бачимо на графіку, у першій половині 2016 року облікова ставка наздоганяла доходності облігацій, і зменшувалась дуже швидкими темпами, але з осені минулого року доходності облігацій змінювались дуже повільно, і майже не реагували на зниження облікової ставки, і різниця між ними зростала. Це може бути свідченням того, що облікова ставка не є визначальною для ринку облігацій, але безумовно має певний вплив на ціноутворення.

Тож наприкінці жовтня, коли було підвищено облікову ставку, ринок ОВДП відреагував значно м«якше, і зростання доходностей склало менше половини руху облікової ставки, і відбулось зменшення так званого спреду між ними з 185 б.п. (останній раз при обліковій ставці 12.50% річні ОВДП розміщувались за ставкою відсікання 14.35%) до 120 б.п. (на останньому жовтневому аукціоні ці облігації було розміщено за ставкою відсікання 14.70%). А це відповідає різниці між цими ставками, що спостерігалась у листопаді 2016 року.

Відхилення Мінфіном минулого тижня попиту за ще вищими ставками, ніж останньому аукціоні жовтня, свідчить про те, що емітент наразі не готовий ще підвищувати ставки. І це могло бути також спробою подати сигнал, що на його думку варто орієнтуватися на вже зафіксовані рівні. Причина тут може полягати у бажанні відсікти можливі спекулятивні настрої, адже підвищення ставок може продовжитись, а також досягти оптимального рівня витрат з обслуговування боргу, та не вийти за межі обсягу коштів на цю мету, передбачених у законі про бюджет.

Отже, крива дохідності наразі зміщується в середньому на 40 б.п. вверх і на відрізку від року до трьох розмістилась в межах 14.70-14.94%, а за рештою інструментів зміна ставок може відбутися вже незабаром. Таким чином, можна очікувати що ставка відсікання за 5-річними облігаціями може зрости до 15.40%, а за піврічними до рівня близько 14.3-14.5%.