Після гривневого голоду минулого тижня - йде активний «влив» у банківську систему нацвалюти. Як з рахунків Держказначейства (розрахунки з бюджетними підрядниками), так і за рахунок поступового погашення депсертифікатів НБУ (банки не перевкладають ті кошти, що повертаються при погашенні цих цінних паперів, а забирають їх та направляють на клієнтські платежі та на підтримку нормативів Нацбанку).

Як тільки з'являється надлишкова ліквідність (на ранок вівторка коррахунки банків ще виросли на 0,9 млрд - до 47,6 млрд гривень) - активізуються спекулянти і самі банки по своїй валютної позиції, яку неабияк «спустошили» дні гривневого голода минулого тижня.

Стримує різке зростання курсу тільки один фактор - проходять бюджетні платежі, що знижує можливості імпортерів по скупці валюти і стимулює експортерів до її продажу.

У найближчій перспективі можна очікувати зростання активності спекулянтів зі спробами гри «на підвищення», які будуть стримуватися фактором днів бюджетних проплат.

Але корекція курсу вже почалася і «Мінфін» прогнозує на вівторок коридор по долару в межах 26,50 -26,58 гривень при обсязі операцій - до 360-390 млн доларів і укладанні до 550 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку на міжбанк знижується - надлишку валюти вже майже немає, а витрачати ЗВР НБУ поки теж не має наміру.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар у більшості обмінників дещо підвищився.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,65 і продаж 26,70-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,72 гривень та продаж 26,77-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 13 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У вівторок на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні дещо поліпшилися. 40% (вчора було 34%) опитаних вважають, що курс НБУ вже надовго залишиться нижче 26,50 гривень. 60% припускають його швидке повернення до рівня вище 26,51 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних поки також демонструють позитивну динаміку для національної валюти. 34% (було вчора 29%) впевнені у довгостроковому збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 66% респондентів - поки припускають його повернення до позначки вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber