Про це свідчить постанова Шевченківського районного суду Києва від 31 жовтня 2017 року.

Згідно з матеріалами суду, Служба безпеки України в рамках розслідування однієї з кримінальних справ, встановили, що в 2012-2015 роках посадові особи банку «Фінанси та кредит» за попередньою змовою з власниками цього банку та посадовими особами та власниками кіпрської компанії Nasterno Commercial LTD заволоділи вказаною сумою коштів банку.

Зловмисники діяли за наступною схемою. Зазначені кошти були передані банком в заставу австрійському банку Meinl Bank AG в якості забезпечення під кредит, взятий Nasterno Commercial LTD, пише РБК-Україна.

При цьому, слідчі з'ясували, що ініціатором надання австрійським банком кредиту компанії Nasterno Commercial LTD були саме посадові особи банку «Фінанси та кредит».

Згодом кредит так і не був повернутий компанією, в результаті чого австрійський Meinl Bank 30 вересня 2015 року, коли «Фінанси і кредит» вже був визнаний неплатоспроможним (17 вересня 2015 року), списав з його кореспондентського рахунку суми заборгованості.

В якості аргументу на користь того, що в цих махінаціях причетний нардеп Жеваго, слідчі заявили, що підписання головою правління банку «Фінанси і кредит» договору застави з Meinl Bank, а також приховування їм зазначених договорів від бухгалтерії і подальші дії не могли відбуватися без відома безпосередніх власників банку.

Нагадаємо, в серпні в Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) затримали колишнього топ-менеджера українського банку «Фінанси та кредит» Олега Шапкіна, якого розшукував Інтерпол за підозрою у привласненні та розтраті коштів.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber