Клієнти вже витратили фактично всі залишки жовтневих компенсацій ПДВ, продовжують розрахунки з бюджетом за минулий місяць, а також забезпечують свої господарські операції. Це «вимиває» гривневі залишки на їх розрахункових рахунках.

Великого повернення коштів з рахунків Держказначейства (куди з банківської системи перетікають зараз основні обсяги гривні) — в даний час не відбувається. Саме тому залишки на коррахунках банків впали до рекордно низького рівня в 38,2 млрд гривень на ранок 9 листопада.

Банки у своїй роботі з валютою обмежені нормативами валютної позиції, а також вимогою дотримання нормативу резервування на коррахунку в НБУ. Фінустанови змушені продавати зараз валюту зі своєї власної позиції для виконання цього нормативу. Це збільшує її пропозицію на ринку.

Всі ці фактори різко обмежують попит на валюту на фоні зростаючої пропозиції, що зміцнює позициії гривні. Основною загрозою для неї в даний час може бути тільки одночасний «викид» на ринок великих ресурсів з рахунків Держказначейства, що кардинально може змінити співвідношення попиту і пропозиції на ринку.

Щось подібне вже неодноразово відбувалося, коли це відомство вливало в ринок значні обсяги ресурсів для відшкодування ПДВ або проводило остаточні розрахунки з підрядниками бюджетних організацій за рік. Частина цих коштів потрапляло на валютний ринок у вигляді купівлі валюти для оплати контрактів і це «підривало» курс.

Така загроза є і в даний час, тому що період чергового відшкодування ПДВ -не за горами. Поки ж гривня активно зміцнюється ...

Хід торгів 9 листопада:

Сценарій знову фактично повторив вчорашній. Значне перевищення пропозиції валюти при дуже низькому попиті вже біля 11 години обвалили долар з ранкових 26,62/26,64 гривень до 26,55/26,57.

Після чого, ближче до обіду відбулася остаточна корекція курсу — 26,54/26,56 гривень вже фактично до самого закінчення сессіі.

За відсутністю вільної гривні в системі — спекулянти були змушені працювати тільки в форматі «в дві сторони» без особливих спроб розгойдування курсу. Нацбанк знову не виходив на ринок в більш публічному форматі — з аукціоном по викупу долара.

Головні події в четвер на міжбанку:

1) Зниження курсу долара на 8 копійок — з ранкових 26,62/26,64 до 26,54/26,56 гривень до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок з аукціоном по викупу долара;

3) Зареєстровано 552 угод на суму $ 309,60 млн за середньозваженим курсом 26,5586.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber